Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Важно е да се избере правилното хапче "антибебе"

Световният ден на контрацепцията се отбелязва всяка година на 26 септември. Противозачатъчното хапче се смята за едно от откритията на 20 век. Един от създателите му е химикикът от български произход - Карл Джераси, наречен ,“Бащата на хапчето”. 

Целта на кампанията е да насърчи младите хора да говорят за секс и възможностите за предпазване от нежелана бременност и полово-преносими инфекции. У нас, за жалост, темите секс, бременност, полово-преносими заболявания все още не са често коментирани.

Установено е, че голяма част от учениците не са информирани за методите за предпазване от нежелана бременност, не познават и препаратите, които могат да се прилагат до 72 часа след непротектиран полов акт.

По неофициални данни в България всяка година над 100 000 жени правят аборт. Висок е и броят на нежеланите деца, настанявани в социалните домове.. 

Фармацевтичният пазар е наситен с контрацептивни препарати. Всяка жена вече може сама да програмира своята бременност. Но тук изникват две пречки, особено за младите момичета: непознаване на функциите на репродуктивните си органи и механизма на действие на контрацептивите. Затова консултацията със специалист е задължителна, категоричен е  акушер-гинегологът и университетски преподавател д-р Георги Крумов.

Той обясни, че от времето когато е създадена първата таблетка до сега има много голямо намаление на дозите на съставките в таблетките. В момента дори има и нискодозирани таблетки за тийнейджърки. 

Правилно подбраният  медикамент предпазват от кисти на яйчника, предпазва от възпалителни заболявания, от кръвотечения  жените не развиват анемия. Ползите са значително много. И в развитите страни на младите момичета, центровете за семейно планиране раздават безплатно  контрацептивни таблетки. Всеки ден между 360-400 милиона жени в света приемат контрацептиви. Лекарите трябва да запознават пациентитките с действието на медикаментите, да обясняват всичко, в случая трябва да разясняват и какви са ползите, допълни специалистът

По думите му за всяка  една жена по-лошо нещо от нежеланата бременост няма, а прекъсването на бремеността е неприятен акт, както за самата жена, така и за лекарите. Според д-р Крумов това е голям социален проблем у нас. 

За съжаление в Българие все още прекъсването по желание  на бремеността е най-често срещания метод за планиране на семейстовто, което просто е недопустимо, заяви д-р Крумов

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39

Културата не е само театър, опера и балет!

„ Културата не е само театър, опера и балет! Тя е и философия. По-тревожното е, че я няма културата в отношенията на хората, между политиците, между една група от населението спрямо друга. И това е пагубно! Трябва сигурно векове да минат едните да се облагородят, а другите да не подивеят съвсем “ – заяви в интервю за Радио Пловдив поетът и..

публикувано на 15.04.24 в 17:18
Боян Стефанов от Младежкия консервативен клуб

Корупционните скандали обезличават партиите

В политическото пространство у нас няма "мръсни" и "чисти" политици. Репликата е на политолога Боян Стефанов, член на Младежкия консервативен клуб. След като ЦИК започна регистрацията на партиите  и коалициите, които ще участват в изборите 2 в 1, той коментира, че корупционните скандали  не учудват никого.  "Може би за голяма част от..

публикувано на 15.04.24 в 16:42

Близкият изток е на ръба на голяма регионална война

Експертът по международна сигурност от Центъра за стратегически изследвания Симеон Николов коментира пред Радио Пловдив, че ударът на Иран срещу Израел е бил очакван, заради провокираната по- рано криза от Израел с атаката срещу иранската консулска служба в съседна Сирия.  "Това е равносилно на обявяване на война, т. е. Израел обяви война на Иран..

публикувано на 15.04.24 в 16:14

Отбелязват с велопоход световния ден на хемофилията

На 17-и април е Световният ден на хемофилията. Датата е свързана с рождения ден на Франк Шнабел, който е създател на Световната федерация по хемофилия. Бизнесменът от Канада е роден с тежка форма на хемофилия.  От 1989 година, пациентите в цял свят отбелязват ежегодно този ден, с цел повишаване на осведомеността и разбирането за хемофилия, и..

обновено на 15.04.24 в 13:29