Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клиентелизмът владее политиката

За ГЕРБ ситуацията е неприятна, защото инцидентът в Хасково изглежда като повторение на подобен в Добрич и ако се окаже вярна аналогията, това ще бъде репутационна щета за ГЕРБ. Ако ГЕРБ не успеят да излязат с дстойнство от скандала, ще оставят силни съмнения, че става въпрос за правило в местната политика на ГЕРБ, заяви  политическият анализатор доц. Даниел Смилов. 

По думите му се създава впечатление, че клиентелизмът на местно ниво в политиката е много висок, а на национално – като че ли ГЕРБ имат голяма трудност да убедят хората, че сериозно се борят с корупцията. Опитите за създаване на нов антикорупционен закон, на нова агенция, която на практика обединява няколко съществуващи, са по-скоро жестикулации, които до известна степен трябва да убедят Брюксел и националния еелекторат, че се прави нещо за борба с корупцията. Реални действия обаче не се наблюдават. Скандалът рефлектира и на местно ниво, и на национално. Въпреки тези скандали обаче, като че ли ГЕРБ са в комфортна ситуация, защото реална опозиция от страна на БСП в политиката отсъства. По ключово важни въпроси БСП са по-скоро риторически опоненти, отколкото да предложат реална алтернатива. Дори ако погледнем различията между тях по антикорупционния въпрос, борбата е по-скоро кой да назначава шефа на новата агенция – президентът или Парламентът. Но по ключовите въпроси  свързани с  КТБ, реформата в Прокуратурата и т.н. посочват, че и ГЕРБ и БСП са от една страна в българската политика, което не е добър знак.

По отношение на реформата в съдебната власт има различни гледища – Лозан Панов вижда в безконтролността на Прокуратурата голям проблем, другото е на самия Цацаров и когато има такова разделение в обществото, всички избрани в новия ВСС са от едната страна на барикадата. Всички те подкрепят гледната точка на г-н Цацаров и отхвърлят тази, на г-н Панов.Това показва, че зад фасадата на шумни конфронтации има сериозно съгласие и консенсус между политическите партии, което според мен е проблем.

Удобна тема и за двете партии е темата Русия. Те демонстрират, че уж между тях има различие, но фактически различия няма,  това е повод да изпъкнат експресивните говорители на двете партии с речите си, но разминаване между тях почти няма.

Марешки е представител на политическите партии – плод на политическо инженерство и на опит да разцепят единството на управляващите. Те или трябва да подкрепят управлението или да разцепят опозицията. Досега Марешки изпълнява успешно тази функция – ако не създава подкрепа, задачата му е да разединява опозицията и тази задача той я извършва успешно. Възможно е да има опит за прекупуване на част от депутатите му  /това вече сме го виждали в българската политика/, подобно нещо може да се случи и с Партия „Воля“, както бе и с „България без цензура“ и  с “Атака“ в предишните парламенти.

Избирането на Антон Тодоров за председател на Комисията по досиетата не бих се изненадал да доведе до затваряне на тази комисия. Тя е важна, изпълнява важни функции и отношението към нея трябва да бъде отговорно, но мисля че с номинацията на Антон Тодоров ГЕРБ се опитва да си  реши чисто партиен проблем. Г-н Тодоров е доста експресивен говорител в Парламента и вероятно създава напрежение, затова се  опитват да го прехвърлят в нова позиция. Щетите, които могат обаче да бъдат насени с тази номинация, също трябва да бъдат взети под внимание.

Основните теми на новия политически сезон ще се въртят  около антикорупционните закони. И двете версии обаче – на ГЕРБ и на БСП  са по-скоро версии, които се опитват да замажат големите проблеми,  да предложат псевдорешения, вместо да ги решат.

Тематиката  за съдебната реформа ще бъде също една от водещите. Не мисля, че нещо ще се случи там обаче, защото тя фактически вече е приключила с победата на лагера на г-н Цацаров.  Добрите новини за Правителството са, че еврозоната и икономиката вървят напред. Много големи икономически реформи не очаквам, независимо че в добра икономическа среда е време за такива реформи.

Другото е очакваното ни председателство на Съвета на ЕС, нещата вече са в някаква рутина, по-скоро логистична, но периодът е важен и то не само заради изборите в Германия, а и във връзка с предложенията на Макрон. България наистина ще бъде  председател в интересни времена и трябва да сме готови за това председателство в смисъл на това, да разбираме добре какви са предложенията, които идват от различните страни за промените в ЕС. Мисля, че в областта на добрата логистика и гостоприемство ще се справим, но оттам нататък – какво ще постигнем, вече е по-спорно, заяви  още доц. Даниел Смилов.

 Чуйте звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Икономическият оптимизъм за България се отлага с две години

При годишна инфлация от 3% очевидно не можем да кандидатстваме нито тази, нито слдеващата година за еврозоната, а след скандалите в управлението мисля, че и Шенген трябва да го забравим, така че п редлагам да отложим големия оптимизъм за България за 2026- 2027 година. Това сочи анализ на макроикономиста рпоф. Боян Дуранкев, направен в предаването..

публикувано на 30.04.24 в 16:19
Тома Белев

По корупционната магистрала се движат партиите на статуквото

Корупционна магистрала и бърза "зелена" писта за големи инвестиционни проекти, които ще се оценяват в двойно по-кратки срокове или ще се приемат чрез мълчаливо съгласие. Целта – да се улеснят фирми от партийните обръчи в усвояването на средства.  Това е едната гледна точка към определяните като скандални промени в Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 16:16

Броят на бежанците от Украйна у нас е като в началото на войната

Броят на украинските бежанци, които пристигат в Пловдив, бягайки от войната в Украйна, в момента е същият, както от началото на конфликта. Всеки ден от 3 до 5 семейства идват в нашия хуманитарен център само с един куфар и дете в ръце, обясни за програма "Точно днес" Наталия Елис, председател на фондация  „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“. Според нея..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Подготовката за изборите 2 в 1 в Пазарджик върви добре

Подготовката за предстоящите избори за европарламента и за народни представители за 50-то НС у нас върви нормално. Формирани са всички секции на територията на Пазарджик, като те общо са 350, без секциите в специализираните учреждения и подвижните СИК. Това съобщи в предаването "Точно днес" Антони Върбев , председател на 13-та РИК Пазарджик.  Вече..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Твърдите електорати ще изнесат битката на предстоящия вот

Разочарованието на българите от политическите събития през последните месеци, се оказва определящо за начина, по който сега те гледат на политическата ситуация у нас.  Това сочат данните от национално представително изследване на социологическа агенция Екзакта, проведено в периода от 11 до 18 април чрез пряко интервю „лице в лице” сред 1020..

обновено на 30.04.24 в 09:44