Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има интерес към програмата "Родители в заетост" в Пловдив

В програма "Точно днес" разговаряме с Мария Георгиева, директор на Агенцията по заетостта-Пловдив, за да каже как родители на малки деца от 0 до 5 години могат да се върнат обратно на работа, и да поверят децата на грижите на баба, която да получава и заплата.

Близо 2000 семейства от цялата страна ще имат възможност да получат детегледачи за период от 18 месеца по проекта "Родители в заетост", финансиран от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". 

От 29 септември до края на октомври във всички бюра по труда в страната ще се приемат заявления по образец от родители, чиито деца не са приети в ясла или детска градина и имат нужда от детегледач, за да се върнат родителите на работа или да потърсят такава.

При голям интерес от страна на родителите, финансовият ресурс от 20 млн. лв. може да бъде увеличен, а срокът за подаване на заявления за кандидатстване ще бъде удължен, каза Мария Георгиева.

До две седмица ще бъде готов и електронният вариант на заявлението за кандидатстване. Изискванията към родителите, които кандидатстват по "Родители в заетост", е да бъдат в отпуск по майчинство за отглеждане на дете, ако са наети по трудово или служебно правоотношение, да са безработни или самонаети лица.


Изборът на детегледач ще бъде изцяло на семейството, чието дете ще бъде отглеждано. Важно условие е родителят да докаже, че е направил постъпления да запише детето си в ясла или детска градина, но то не е било класирано. Детето трябва да е на възраст до 5 години.

Няма ограничение за наличието на родствени връзки между родителите и детегледача, нито ограничение по отношение на възрастта на детегледача.

Детегледачите ще подписват трудов договор за 8-часов работен ден с Агенцията по заетостта и ще получават месечно възнаграждение в размер на минималната работна заплата. Договорът ще е с 6-месечен изпитателен срок, през който родителите имат право да го прекратят, ако не са доволни от грижите за детето си, уточни още Георгиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03