Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдумът в Каталуния не трябва да бъде признат

Стотици пострадаха в сблъсъците за забранения референдум в Каталуния, за сепаритстките нагласи в Европа - говорим в журналиста Калин Манолов.

Сепаратисткото правителство на Каталуния обяви тази нощ, че 90 процента от подадените гласове на вчерашния референдум за самоопределение, който бе забранен от испанското правосъдие, са за независимост, предаде Франс прес.

Говорителят на правителството Жорди Турул каза, че в референдума са участвали 2,26 милиона души и 2,02 милиона са гласували за независимост. 

Гласували са около 42,3 процента от общо 5,34 милиона избиратели в Каталуния. Бюлетина с "не" са подали 7,9 на сто от гласувалите, празните бюлетини са 2 на сто, а невалидните - 0,9 на сто.

Калин Манолов: Референдумът в Каталуния в никакъв случай не трябва да бъде признат и не трябва да бъде признаван, защото това наистина беше една организирана провокация, бих казал, от сепаратисти, които са не само милеещи за независимостта на своята област, изгубена през годините и през вековете, защото Каталуния наистина се е ползвала с по-голяма автономия отколкото и в същото време далеч не са самостоятелни в решенията си. 

Вижте чие знаме се вее на масите за пресконференции и много неща ще ви се изяснят, бих казал „Да здравствует Каталунская советская республика”, защото съвсем очевидно има външни намеси в мотивациите и действията и то далеч не обслужват само интересите на своите съграждани. Както виждате далеч не е толкова голяма и активността в този референдум, както между другото беше и преди две – три години, когато се проведе необвързващия референдум в същата област. По много неща това ми прилича на Крим и то ми прилича на Крим по този тип самостоятелни решения, които взимаха и кримчани, макар войници с автомати на улицата, които ги подтикваха да сторят това. 

Иначе няма нищо общо нито с Крим, нито с Кюрдистан този референдум. Той се провежда в една от най-развитите европейски страни и аз съм съвсем сигурен, че тези, които сега вероятно се поздравяват с победата и твърдят, че след 48 часа ще обявят независимост не знаят какво да правят на 49-тия. Също така съм почти сигурен, че преди да изтекат тези 48 часа местните ръководители – президент, премиер и всички, които са били най-активни в организацията на референдума ще бъдат арестувани и съдени, защото централното испанско правителство гледа на този референдум като на държавен преврат. 

Аз не мога да кажа дали е точно така, защото има много нюанси, които ние не знаем и много дълга история. Сега дали Конституционния съд ще се произнесе впоследствие по законността на този акт ще видим, но аз мисля, че наистина испанското правителство беше в правото си да вземе всички мерки.  Става дума за неизчистена структура и философия на европейската децентрализация, защото няма значение дали е истина, че някоя богата област издържа някоя бедна. Хората  просто вярват в това, никакви цифри не са в състояние да променят тази вяра. Но изкуственото изравняване на богатството чрез принудително преразпределение посредством централните власти е факт в съвременното общество и това ражда  враждата и неприязънта между богати и бедни и достатъчно някой демагог да посвири на тази емоционална струна, за да се отключат кървави конфликти.

Повод на назначението на Антон Тодоров за председател на Комисията по досиетата:

То много би заприличало на назначението на Делян Пеевски преди четири години начело на ДАНС. Познавам Антон от 20 г., бил е наш гост в предаване в Свободна Европа, писал е за списание, на което бях заместник-главен редактор и ценя неговите анализаторски способности, макар и от една интересна изходна позиция. Тук говорим за орган, който поднася истината за комунистическото минало на България на час по лъжичка, твърде избирателно независимо кой управлява тази години и аз мисля, че самата тя, тук абсурдно бих се съгласил с искането на БСП и нейния закон трябва да бъде закрита, но трябва да бъде закрита единствено и само, за да изнесат всички досиета онлайн и да има пълен достъп до тях на всеки  гражданин на България. Също е важно това да не са само досиетата на сътрудниците и агентите, най-вече и досиетата на щатните сътрудници, на вербовчиците, на хората, които са се занимавали с контрабанда на оръжие, наркотици, кражба на технологии, на инструкторите на КГБ в България. 

Най-спешната работа е да се предотврати назначаването на един неподходящ за поста човек, защото в него има  силен реваншизъм.

За председателя на енергийната комисия Делян Добрев, който подаде оставка от всички постове, а в същото време всички структури на ГЕРБ вкупом се втурнаха да го защитят.

Втурнаха се структури след като централното ръководство на ГЕРБ принуди според мен Делян Добрев да подаде оставка. Никак не е случайна според мен тази сутрешна среща с премиера за решението на г-н Добрев. Аз съм почти сигурен, че той не е отишъл с взето решение да го докладва, а на тази среща му е подсказано или директно казано да го вземе. Между другото това е процес, който тръгна с подвеждането на г-н Добрев под отговорност или ако не съм съвсем точен юридически започването на разследване срещу него. 

Сега този скандал срещу шуробаджанащината в Хасково дойде дюшеш на тези, които искаха отстраняването на Делян Добрев. Аз съм сигурен, че и кръгове в неговата собствена партия, достатъчно влиятелни да го отстранят от толкова високи партийни и парламентарни позиции имат голямата заслуга за това.  

Това защитаване на Делян Добрев от структурите няма да го разубеди, нито пък ще омилостиви централното ръководство. Но това е много показателен пример. Аз мисля, че тези, които го защитават всъщност по-скоро себе си, защото логиката е много проста – щом човек на такива позиции в партията може да бъде отстранен и прежален, зависи от гледната точка, какво остава за нас. И тази позиция и тази защита по-скоро е по-скоро самозащита. А иначе за задкулисните механизми има и други, но неизказани причини за тази оставка и на мен ми е малко рано да говоря, нямам достатъчно информация, но в никакъв случай тя не е тотален успех на социалистическата партия като собствена, изкована победа. Това е една моментна снимка на цялостната българска политическа атмосфера в страната, много показателна, много красноречива.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12