Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ започва да отплува от Борисов

| обновено на 05.10.17 в 11:45

 Говоренето на ГЕРБ като група парламентарна, която организира преди това писма и телеграми от цялата страна в подкрепа на Делян Добрев, а на място вчера в парламента каза: „Нужен си на България, не си отивай.”  - това говорене е на БКП от преди 1989 г.,  заяви в интервю за Радио Пловдив политологът проф. Евгени Дайнов.

Според проф. Дайнов,, това, което се случва, ще доведе до промени в конфигурацията на властта в България.

Бойко Борисов няма да изкара и този мандат. Неговата партия започва да отплува от него, заяви още политологът. А случващото се в парламента и реплики  като "акули, мумии" и др. подобни анализира със средствата на  културологичния, а не на  политическия анализ.

Това е говорене на разпадащата се политика от 21 век.

Някой път в политиката става така, че не със средствата на политическия анализ, а на културологичния можем да разберем за какво става дума. Това означава, че политиката е много отслабена, щом с политическия анализ не става. Но вчера от културологична гледна точка се събраха два вида говорене и се насложиха едно върху друго. Ако забелязвате пререканията, които Антон Тодоров имаше с един депутат от БСП. Антон Тодоров се скара с един друг, бивш военен, Славчо Велков.

 Репликите са от репертоара на пост истината, на това грубиянско говорене, което се наложи последните две – три години не само в България, а и в света. Това е говорене на разпадащата се политика от 21 век, чисто сегашно говорене.

 В  България в момента не съществува нещо, което можем да разпознаем като политика – съществуват голи властови отношения и голи сблъсъци по повод разпределението на ресурс.

Според проф. Дайнов,  Борисов  не е бламиран с неприетата от  неговите депутати оставка на Делян Добрев, след като той заяви, че трябва да бъде подадена като морален акт.   Това вече веднъж го гледахме при разпадането на тандема Делян Пеевски и Цветан Василев, това си е типичен сблъсък вътрешно олигархичен, който свали онова правителство на Орешарски. Това, което в момента Бойко Борисов разбира е, че би трябвало да е отделил половин ден от живота си, за да прочете Аристотел. Това, което Бойко Борисов разбира е точно това – той създаде олигархии, олигархична форма на управление, мислейки че тя е много стабилна. Но тя не е. И в момента напрежението вътре в олигархията се изразява в това, че партията му започва да отплува от него. Тези цепнатини вътре в управляващите кръгове произведоха цепнатина между него и партията му, той сигурно е смаян какво се случва, но да би чел мислители, които са писали преди 2000 г., по въпроса щеше да знае – ако правиш олигархия, тя доста бързо ще се обърне срещу тебе.

Това ще доведе до промени в конфигурацията на властта. Значи от самото начало беше ясно, че щом прави олигархия това ще доведе до промени в конфигурацията на властта в България. От самото начало беше ясно, ще щом прави олигархия, а няма опозиция,( в момента, Бойко Борисов и този мандат няма да може да изкара. А кога ще се разпадне този мандат не е ясно,  но забележете, БСП, която също е олигархична структура, но тя иска да замести сегашната. Но забележете, колко бързо надуши, че в ГЕРБ има  проблем и колко бързо влезе в този проблем и вади всичките политически дивиденти в момента. БСП отново пред очите ни укрепва с всеки изминат час, а ГЕРБ отслабва. Но в партията, в ГЕРБ няма начин да няма проблеми вътре в ГЕРБ, защото ако тази цепнатина се продължи между Бойко Борисов и ядрото на партията, не всички в ГЕРБ са способни да се обърнат срещу Бойко Борисов, т. е. някакви брожения ще има, няма начин да няма. 

Борисов създаде олигархичната форма на управление, мислейки, че е стабилна, но не е, и се изразява в това, че партията му започва да отплува от него. И той сигурно  е смаян какво се случва. Когато правиш олигархия, доста скоро, тя ще се обърне срещу тебе. 

За Елена Йончева – глупаво е, ние можем да не сме съгласни, както аз не съм съгласен с политическата позиция на Елена Йончева, но тя е един от най-известните разследващи журналисти. Но това пък е модерното говорене, забележете, експертността в момента в света се подлага на съмнение. Всеки, който е експерт по нещо бива окепазяван и му се обяснява, че ти не си никакъв експерт и аз мога като тебе. От тук нататък какъв е изводът от вчерашния цирк, защото той си е такъв, водевил някакъв? Нямаме проблем само с феодалния характер на управлението на ГЕРБ,  Хасково е една малко примерче. Ако Елена Йончева или някой друг започне да разкопава град по град какво става навсякъде ще лъснат феодални отношения, т. е. отношения от преди 600 г., даже не преди от 60.

 Имаме по-тежка задача – политическото действие, политическият живот в България замира, а там където няма политика се намества голата сила, разбирате ли? Ние трябва да спасим политиката, за да не се случват някакви насилствени неща. И това е голямата задача, която имаме и тя лъсна вчера.


Цялото интервю с проф. Евгени Дайнов е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12