Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корупцията е тема, която искат да използват и ГЕРБ, и БСП

Снимка: БГНЕС

Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд" коментира защо Консултативния съвет по национална сигурност при президента не постигна съгласие относно антикорупционен орган.

Социологът Димитър Ганев: В крайна сметка се стигна до очакваното, а именно – да не се разберат или както се казва – разбраха се да не се разберат. Тук корупцията е тема номер едно, но на мен ми се струва, че не само корупцията и техните различни виждания за това как да се бори тя разделиха ГЕРБ, БСП и президента. Тук трябва да се има и нещо друго предвид –корупцията е тема с огромен политически потенциал, за който няма никакво съмнение, че и ГЕРБ, и БСП искат да използват. 

Какво имам предвид „да използват”? В рамките на този дебат, който се води и двете партии имат интерес да поддържат своето противопоставяне и това, на което най-много държи БСП относно тази антикорупционна инициатива е да остане опозиция на ГЕРБ по една много проста причина, за да може впоследствие като  минат няколко месеца и  липсват резултати, за да могат да атакуват политически партията на Борисов, че, ето, видите ли, ние предлагахме работещо антикорупционно законодателство, вие приехте вашето и в крайна сметка резултат от този орган за борба с корупцията  няма, което само по себе си ще трупа политически капитал.
Цялата тази работа с антикорупционния орган трябва да имаме предвид, че и до голяма степен е политическо позициониране, а не само разговор дали да се назначава от президент, дали да се назначава от Народното събрание. И по-скоро Радев подкрепя Корнелия Нинова, защото това беше първо инициатива на БСП.

И тук трябва да имаме предвид, че това е точно позиционирането, за което говорихме в началото. В случая опасността за президента идва точно по тази линия, че в рамките на последните няколко седмици и с противопоставянето на ГЕРБ, и с приемането на тази битка,  и сега с вземането на позиция твърдо на БСП за този антикорупционен орган все повече ми се струва, че като че ли президентът е твърде добре синхронизиран с позициите на БСП. Това ни оставя с горчивия привкус, че в това противопоставяне между ГЕРБ и БСП президентът много ясно взема страната на БСП. 

Това не е добро развитие за президентската институция не за друго, а защото по принцип президентската институция трябва да е тази институция, която стои над партийните боричкания, да изгражда консенсуси, да изгражда мостове или както е записано в Конституцията да олицетворява единството на нацията. В случая не трябва президентската институция да заема много ясна страна или да бъде крило в тази битка между ГЕРБ и БСП, а ми струва, че последните няколко седмици именно това се случва.

За БСП – всъщност, тук трябва да отговорим на въпроса какво е новото на последния пленум. Корнелия Нинова откакто е поела председателския пост винаги е била сериозна опозиция срещу себе си. В нито един момент не е успяла да консолидира напълно редиците на „Позитано” в рамките на този мандат, който има като председател. Но въпреки това има нещо съществено ново. На последния пленум на  „Позитано” Румен Овчаров вече свали подкрепата си от Корнелия Нинова. Румен Овчаров беше най-ключовата фигура, която стоеше зад Корнелия Нинова. Тук вече стават много опасни балансите, защото практически партията е разделена 50 на 50, което означава едно със сигурност, че при някакво по-непопулярно решение и някаква по-непопулярна инициатива от страна на Нинова тя просто няма да може да я прокара. Това вече започва да става опасно за Нинова, не за друго, а защото аз не вярвам, че ще я свалят.

Това, което се случи с Делян Добрев действително е без прецедент. Много е важно от гледна точка на това, че досега сме наблюдавали винаги как ГЕРБ по някакъв начин се чисти с цел да не тежат някакви фигури и скандалите около тях на самата партия. Това, което видяхме с Делян Добрев е нещо различно и ми се струва, че е послание в друга посока, а именно, че ние си пазим хората – това е посланието, което парламентарната група на ГЕРБ искаше да прозвучи, защото представете си всяко друго нещо, когато се случи скандал около теб директно трябва да напуснеш парламентарната група, да подаваш оставка от всички постове и т. н. Посланието от неприетата оставка на Делян Добрев е „ние си пазим хората”. Важно послание, защото по този начин ГЕРБ се опитва да запази интегритета на своята партия, да даде послание, че тази партия е някаква общност, която се пази, а не просто куп политически интереси.

Иначе въпросът с Антон Тодоров е напълно ясен. Първото той тежеше, тежеше и на самата партия.  

Това пречистване ще продължи следващите няколко месеца и година. Вече г-н Цветан Цветанов даде тази заявка още преди няколко седмици, а всичко това е с оглед на приближаващите местни избори през 2019 г. или по друг начин казано това пребиваване във властта на ГЕРБ е вече 10 г. , имам предвид в местната власт, няма как да не роди негативи по места, хора, които не се ползват с подкрепата на местната общност, вероятно ще бъдат заменяни и съответно такива скандали да бъдат избягвани и за да има по-висок резултат на местните избори. Цветанов даде тази заявка и мисля, че през следващите няколко месеца ще видим развитието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33