Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия води хибридна война

Хибридната атака е налице и за съжаление, продължава. Въпросният научен директор на  това  „Российское военное-историческое общество“  Михаил Мягков  не е известен като специалист по България. А самата спекулация, че Сталинградската битка и събитията от 1942-1943 година имат отношение към спасението на българските евреи, е толкова фриволна и самоцелна, че само може да буди недоумение у специалистите, заяви  иторикът проф. Пламен Павлов. 

Проф. Павлов:  Искам обаче да обърна внимание, че това историческо военно общество не е никак случайно, създадено е през 2012 г. с указ на президента Путин и в него членуват министърът на отбраната и  високопоставени служители и в никакъв случай това не е позиция на някакъв учен, който просто пляска с ръце и казва „нашето Външно министерство е право“. Т.е. г-жа Захарова има бек вокали  в лицето на този учен и вероятно ще се появят и други  такива „специалисти“. Това изобщо не е грешка.

Всъщност, облъчването с подобна невярна информация е насочена към руското общество, а не към нас. Затова се играят и такива театрални постановки – на българското общество се казва „вие спасихте българските евреи“, но в Русия не зная това изявление на посолството в България да е официално разпространено. Така се всява усещането,  че българите сме неблагодарен народ, че сме предали Русия и това не се прави отвчера.

Спасяването на българските евреи е дело на българското  гражданско общество, на Българската Православна църква, която два пъти беше номинирана с Нобелова награда за мир. И то не само от България, а и от Израел, които признават този принос. Да не забравяме и Владимир Куртев – бесарабски българин,член на ВМРО, учител по немски в Кюстендил, който пръв сигнализира, че се готви депортиране на българските евреи. И още – Димитър Пешев – подпредседателят на Парламента, признат в Израел за „праведник на народите“, дори Александър Цанков, набеждаван като фашист, е против депортирането на евреите.Така, че да се приписват някакви виртуални заслуги на Съветската армия.... още повече, че Сталинградската битка е с колосално историческо значение! Да не забравяме и че въпросът за изхода на войната изобщо не е решен.  Тези твърде свободни съчинения на научен директор на едно общество за пропаганда, са си  типична пропагандна операция. Подобен подход не само към България, но и към всеки друг народ, са абсолютно неприемливи. Русия няма право на такъв патерналистичен подход спрямо нас. В 21 в. това е примитивно, подчерта проф. Пламен Павлов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50

Тежко е да гледаш как изчезват хиляди декари гори

Доброволното формирование в община Хисаря набира нови доброволци. Това обяви в социалната мрежа ръководителят на формированието Владимир Топалов. Търсят се петима души, които да попълнят състава на доброволческата структура, която по документи трябва да наброява 20 души, но на практика ентусиастите в нея са само 13.  Доброволците могат да..

обновено на 22.07.24 в 10:42
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05