Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ се учат от грешките си, БСП - напротив

Важно е да следим маркерите, които идват от срещите на Борисов с ключови министри от ЕС

| обновено на 10.11.17 в 11:06
Снимка: личен архив

Политическата риторика преди 10 ноември отвя в обръщение: думи като "дебили", "брътвежи" и т.н.  Какво си струва да бъде изговорено обаче преди готвения вот на недоверие от БСП и ДПС, както и приемането на бюджета ще коментираме с политолога и преподавател в НБУ Любомир Стефанов

Любомир Стефанов подчерта, че вотът на недоверие има значение на фона на "яловите" дебати по повод приемането на бюджета за 2018 година.

Любомир Стефанов: Датата 10 ноември е важна с това, че се върнахме към някаква нормалност, която дълго време ни беше чужда, поради до голяма степен независещи от нас обстоятелства, върнахме се към свободата на словото, към свободите, към човешките права и едно, за съжаление, едно не толкова укрепнало върховенство на закона и се върнахме към това да бъдем повече хора, а не бройки в нечии таблици.

Дали се случиха нещата така както ги планираха нашите предводители в онзи момент – категорично не, поради една много проста причина, направил съм си труда да говоря с много от тях, размишлявали сме през годините и това, което е тъжно е, че към онзи момент никой няма ясна идея какво иска да се случи в България. Каквото и да разправят разни герои по телевизионни студия и по статии във вестници истината е, че никой от т. н. демократизиращи революционери в онзи момент  нямат никаква представа къде ще заведат България. Нямат представа този комунизъм с какво искат да го сменят, просто искат да го няма. И поради тази причина хаосът стана много по-естествен като следствие от всички тези напъни и по-естествено и обяснимо е онова, което се случи или по-скоро онова, което не се случи. Затова някак си ни отне още дълго време ние да разберем какво искаме, как точно да моделираме демокрацията си и въобще дали искаме демокрация.

Ние самите тогава се учехме какво е това да си гражданин. А в Декларацията за правата на човека и гражданина от Френската революция е с 200-годишна давност преди нашата безкръвна демократична революция отне време да стигне до нашето съзнание и да разберем, че да си поданик и гражданин са две различни неща.

Дебатът, който ни сервират нашите политици, ще коментирам съвсем накратко, защото смятам това нещо за абсолютно недопустимо и нехигиенично както в лично качество, така и политик още повече. Българските политици нямат грамотност да се държат като политици. Този човек, Иво Христов, с цялото ми уважение не вдява една основна разлика – той не е никой, а работата, която върши има значение. Ако я върши по този начин очевидно той не става за нея. Не може да говори по такъв начин на гражданите независимо под влиянието на какви субстанции или какви емоции е. Точка по въпроса. От там нататък епитетите, които се разразиха в тази посока говорят за двоен стандарт. Когато някой от ГЕРБ направи нещо подобно като, позволете да използвам уличната дума изцепка, следва гръм и мълнии, и бури само и само тоз човек да бъде заклеймен като едва ли не най-голямото изчадие, а и да бъде изхвърлен по всякакъв начин от всички възможни публични длъжности. Появява се абсолютен еквивалент от другата страна на опозиционната част на парламента, а реакциите са „Ами той да се извини и всичко ще простим и ще забравим”. Значи – или ще е така, или няма да е така. Или ще обвиняваме ГЕРБ, че са неморални и безпринципни и ще търсим доводи затова, или БСП ще се държат на морала и принципите, които искат да отстояват. Не може да бъде иначе, тъй като гражданите, ние всички, виждаме, че някой отнякъде ни послъгва отново.

ГЕРБ въпреки всички кусури, в които са упреквани, не без основание както всички знаем и виждаме най-вече, изглежда, че като да правят усилия да се поучават от тях, къде в движение, къде следварително, това което нас ни дразни – не предварително, но като че ли излъчват сигнали и те са очевидно такива, че се учат от грешките си. БСП напротив – опитва се да ни обяснява, че няма грешка и едва ли не сме чули и не сме разбрали правилно въпросния човек, който заяви, че ние, 80 % от българските граждани, сме дебили, т. е. кой ни прави на маймуни – това е очевидно.

По-скоро усещам, че този вот на недоверие има значение на фона на яловите, бих ги нарекъл, даже не са и дебати, по повод приемането на бюджета. Тъй като бюджетът според мене и според мнозина мои колеги е най-ясният знаков елемент за политиката и намеренията на управляващи, каквито и да са те, да реализират каквато и да е политика – лява, дясна, центристка, консервативна, либерална, прогресивна или т. н., той е най-удачният момент, когато се предлагат алтернативи или алтернатива конструктивна. ДПС и БСП не предлагат алтернатива. Тези неща, избор на тема за вот на недоверие до тези ключови области по нито една от тях не съм чул да предложат нещо, което да се различава  от управляващите, което ме навява на мисълта, че това е своего рода политически театър, който цели да покаже, че те имат някакво място на политическата сцена. Защото вижте, задава се нещо много интересно като развой на събитието – освен че България ще приеме председателството, което всички вече докъде ли не ни излезе, България може да получи много отчетливи сигнали за по-пълната си интеграция в европейското семейство. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33