Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 терористи са загинали при операцията на египетските сили за сигурност след атентата в Синай

| обновено на 25.11.17 в 12:08
Абдел Фатах ас Сиси
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Египетските военновъздушни сили са ликвидирали 30 терористи при операция на Синайския полуостров след вчерашния атентат. При нападението в джамия загинаха 305 души, сред които 27 деца. 128 души са ранени, предаде Ройтерс, като цитира държавната агенция МЕНА. Все още никой не е поел отговорност за атентата. В страната е обявен тридневен траур.

При операцията на египетската армия през изминалата нощ са бомбардирани позиции на предполагаемите извършители на терористичния атентат, съобщиха световните агенции. Унищожени са автомобили, използвани при нападението, както и оръжия и муниции. Египетските специални служби се опитват да установят местонахождението на тренировъчните лагери, където са били обучени нападателите.

Цели семейства бяха убити по време на нападението в джамията. Терористите очевидно вече нямат сили да атакуват полицейски контролни пунктове или военни, както обикновено. Сега нападат за първи път в новата история на Египет джамия, коментира Диа Рашван, началник на държавната информационна служба, атентата в село Ер Рисан в северната част на Синайския полуостров, където терористичната групировка „Ислямска държава“ все по-често извършва нападения. Голяма част от полуострова е обявена за военна зона.

В телефонен разговор с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази съболезнования за жертвите на атентата, предаде Асошиейтед прес. Тръмп е повторил, че САЩ ще продължават да стоят до Египет пред лицето на тероризма. В изявлението на Белия дом се допълва, че международната общност не може да толерира варварски терористични групи и трябва да увеличи усилията си, за да победи тероризма и екстремизма във всичките му форми

Съветът за сигурност на ООН и генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш също осъдиха смъртоносното нападение срещу джамия в Египет и призоваха извършителите да бъдат съдени, предаде Асошиейтед прес. Съветът за сигурност на ООН, в който влиза и Египет, потвърди, че тероризмът във всичките му форми и проявления представлява една от най-сериозните заплахи за международния мир и стабилност. Българското външно министерство също осъди атентата. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

При терористично нападение срещу джамия в Египет загинаха над 235 души

Около 40 терористи взривиха самоделно взривно устройство по време на петъчната молитва в селището Ер Рауд в северната част на Синайския полуостров в Египет, а после откриха огън по хората по бягащите хора и дошлити на място спешни екипи. Броят на..

обновено на 24.11.17 в 18:08

Близо 50 жертви при атака срещу джамия в Египет

Поне 50 богомолци са загинали при нападение на бунтовници срещу препълнена джамия в северната част на Синайския полуостров в Египет, съобщи телевизионният канал „Скай нюз Арабия”. Ранените са около 75, съобщиха здравни и полицейски източници...

публикувано на 24.11.17 в 14:49