Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове и кметски наместници от област Велико Търново се срещат с депутати

Снимка: Здравка Маслянкова

Кметовете на кметства и кметските наместници в област Велико Търново настояват за законови промени, които да позволят населените места със 100 жители по постоянен адрес сами да си избират кмет, както и да отпадне задължението на селските управници да разнасят съдебните призовки. На среща с депутатите от Великотърновския регион селските кметове се оплакаха и от лошата поддръжка на републиканската пътна мрежа в региона.

Според малките кметове държавните шосета в региона са по-лошо поддържани от съседните области Габрово, Ловеч и Търговище, въпреки че за Великотърновска област отпуснатите пари от държавата на километър са повече.

Община Златарица от години е наказана от държавата, посочи Димитър Цанев, кметски наместник на селата Сливовица и Чешма: 

Срам и позор е. Трябва да дойдете, господа народни представители, да видите какво представлява Търговищка област и какво представлява пътят Кесарево - Чешма. Аз съм 10 години в това село. Нито един път не е почистван пътят през зимния период. Имаме два моста, които всеки момент могат да пропаднат. За мен ние сме друга България.

В отговор директорът на Областното пътно управление Петя Каразохова обясни, че поддръжката на близо 1000-та километра от републиканската пътна мрежа във Великотърновско се извършва по 4 договора. Една фирма отговаря за ремонти, друга за изриването на снега, трета за пътните знаци и четвърта за хоризонталната маркировка.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Здравка Маслянкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!