Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит отслужи всенощно бдение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

| обновено на 24.12.17 в 19:12
Снимка: БГНЕС

Негово Светейшество българският патриарх Неофит отслужи всенощно бдение в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски". На Бъдни вечер вярващите се събраха в очакване на великото чудо - раждането на Сина Божий. Изпълнените църковни песнопения възхваляват празника на радостта и сбъднатите очаквания.

Вярващите се събраха в "Свети Александър Невски", за да посрещнат заедно Бъдни вечер. Това е молитвено очакване на великото чудо на Божията безкрайна милост - раждането на Сина Божий. Нашата православна църква отново ни поднася под грейналите небеса на Светата Витлеемска нощ. Сладкозвучният звън на църковните камбани разнасят по целия християнски свят ангелското словословие "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!". Това е и първата прослава на Христовото Рождество, която е дошла от Небето. От устата на ангели, пастирите са чули първото словословие: "Богомладенецът прие човешко тяло, за да ни направи участници в своята слава, да ни освети с благодатните дарове на своя дух и да ни спаси! Господ Исус се роди по плът, за да ни възроди по дух!" 

В навечерието на Рождество Христово християнският свят се готви отново да преживее събитието на Боговъплъщението. Това е дългоочаквано събитие. Когато Адам и Ева са били изгонени от Райската градина, Бог е обещал, че ще изпрати месия, Спасител и Изкупител, който отново да направи човеците чеда божии и наследници на Царството Божие, разказа Врачанският митрополит Григорий:

В навечерието на празника ние отново чуваме думите: Ето, не бойте се! Ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци. Днес ви се роди в града Давидов Спасител, който е Христос Господ.

Игуменът на Троянския манастир епископ Сионий, ще посрещне дарители и приятели на светата обител за Бъдни вечер.
На Бъдни вечер според традицията, се предлага винаги постна трапеза, на която, според нашето местно традиционно разбиране, се поставят седем ястия, които да символизират седемте тайнства на Църквата. Стремежът и търсенето на духовното отива напред и затова на тази вечеря се прочитат духовни поучения от отците на Църквата, които говорят именно за очакването на идването на Христос - Спасителят на света, Месията, Синът Божий, раждането на Светлината. Началото на спасението на човеците чрез Новият завет - заветът на любовта.
В деня на Рождество Христово, в Троянския манастир ще посрещат гостите с кафе, сладкиши и традиционната за този край сливова ракия, каза епископ Сионий.

За възхвала на Рождество Христово,  архиерейският наместник на Смолянската духовна околия архимандрит Висарион ще служи четири дни в различни църкви в Смолян
В храм "Света Неделя" в квартал "Райково" архимандрит Висарион отслужва Света Божествена литургия. Привечер, от 16.00 часа, ще започне празничната вечерня. В деня на Рождество Христово празничната литургия ще е в катедралния храм "Свети Висарион Смолянски". Във вторник празничното богослужение на архимандрит Висарион ще бъде в манастира "Свети Панталеймон" край Смолян. Ще участва и игуменът на манастира иконом Запрян Шиков. На Стефановден отново ще възглави Божествената Света литургия в храм "Света Неделя". Дните около Рождество Христово и на самия празник са свързани с обща молитва - благодарност и призиви към Божия Син да закриля човечеството и всеки един от нас.
Светлината на Христовото Рождество да озари и съгрее всяко християнско семейство, та съпреживявайки радостта на Боговъплащението да пребъдвате в здраве, мир и благоденствие. Това послание отправи Русенският митрополит Наум по повод настъпващия празник Рождество Христово.
В навечерието на пресветлия празник се обръщаме към вас с благослов и с послание за благодат и мир, за истинска и неподправена радост, за дръзновение и християнска ревност в общото ни свидетелство за Иисуса, нашия Господ и Спасител, каза митрополит Наум.

Папа Франциск ще отслужи традиционната си литургия на Бъдни вечер.
Все още има православни църкви, които честват Рождество Христово по старото летоброене - това са руската, сръбската, манастирите в Света гора, православна църква в Ерусалим, в Украйна, Грузия, Черна гора, Северно Косово, Босна и Херцеговина, както и Арменската църква.
В звуковия файл можете да чуете още за християнската традиция на Рождество Христово от Врачанския митрополит Григорий.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!