Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

BG-председателството не е заплашено от протести и убийства

Снимка: Капитал

Нормално е полицаите да протестират тогава, когато ще им се обърне внимание, а не тогава, когато на управляващите им е удобно. Така е, когато не се чува гласа на полицията. Полицейските  протести  няма да застрашат европредседателството, така коментира полицейските протести, обявени за четвъртък, когато официално се открива българското европредседателство проф. Николай Радулов експерт по национална сигурност и бивш секретар на МВР. 

Според проф. Радулов не само полицейските протести, но и убийствата  в края на миналата година и началото на  2018г. не са заплаха за провала на европредседателството и дестабилизиране на правителството, а подобни твърдения  той определи като  спекулативни."

 Лозунгът за "клатенето на държавата" е от преди 89-та година  за политизирания криминогенен сектор. Сега някой се е сетил за този термин и го пуска в употреба. Няма такова нещо. На престъпниците им е все едно, дали ще дискредитирата държавата, или не Организираната престъпност отдавна е излязла извън границите на България и не я е еня  за мнението на хората.

Предполагам, че има преразпределение на зоните на организираната престъпност, която действа все още в България.

Оттук нататък с намаляването на европейските пари, обществените поръчки ще се разпределят между все по-малко хора и това предизвиква ажиотаж сред престъпните среди и най-привилегированите очевидно за тези обществени поръчки,  са най-застрашените хора.

Версията на  проф. Радулов за   убийството на бизнесмена Петър Христов е в известната фраза "Търсете парите" , това е първото, от което трябва да започне което и да е престъпление. Той определи "като неприлично" казаното от Цветан Цветанов, че е възможна версия за връзка с "Наглите", " защото точно Цветанов с неговия главен секретар по онова време извадиха на светло Петър Христов. 

Проблемите в сигурността са проблеми  единствено и само на лошо управление. Ако управляващите искат сериозно да се заемат с това, да няма такива случаи като убийството на Петър Христов, трябва да се заемат с корупцията.   Защото това не са пари на пътя, или лежали  в дядовто лозе в гърненце. Те са пари, които държавата разпределя. И когато ги е получил човек, това значи, че държавата му е дала тази възможност. 

Шесторното убийство в Нови Искър за Радулов е битово. Но  заяви, че е изненадан от бързото събиране на доказателствата. Обвиняемият е мъртъв и доказателствата са 97 и понеже е мъртъв, те не могат да бъдат оборени в съда. Ако беше жив, и имаше адвокат като Марковски, доказателствата можеха да бъдат три и да бъдат оборени в съда. Може би. 

Цялото интервю с проф. Николай Радулов е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36