Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да сме активен посредник по големите въпроси на ЕС

| обновено на 11.01.18 в 16:59

България поема председателството на ЕС. Основен преоритет за страната ни са европейското бъдеще на Западните Балкани и икономическия растеж. В ефира на Радио Пловдив коментарът е на Весела Чернева, директор на Европейски съвет за външна политика в София:

Вчера имаше няколко големи публикации предназначени за началото на председателството. Едната беше за обябяването на „Бялата книга“ на Съюза на издателите и свободата на медиите в България, последвалата реакция на Делян Пеевски, също издадения на английски доклад, наречен „Черна книга“ на фондация Фридрих Науман, германска  либерална фондация за корупцията и разхищенията в България. Споменавам тези елементи от по-голяма картина, виждаме тенденция да се използват тези първи дни на председателството, да се извадят под светлината на европейските медии проблеми, които България има, с които не успява да се справи вече доста години. Корупцията, свободата на медиите, към целия този климат допринасят протестите. Затова европейската преса е доста критична от началото на годината към България. Смятам, че това ще е само първата вълна. Смятам, че е важно как ще се държим, как ще започне председателството само по себе си. Може ли България да бъде активен посредник  по големите въпроси на ЕС, може ли наистина България да вкара Западните Балкани в дневния ред на ЕС? От това зависи, дали тези стереотипи могат да бъдат променени, дали представата за България да бъде обогатена?

Само преди година, не можеше да се мисли, че Западните Балкани ще бъдат така високо в дневния ред на ЕС. ЕК ще излезе в началото на февруари със своята нова стратегия към региона, която ще бъде подета от председателството. През май ще видим кулминацията, надяваме се на една положителна реакция за даване дата, поне на две, от шестте страни на Западните Балкани.  Тази дата за членство няма да е утре, тя вероятно ще е през 2025-та. Това е един хоризонт, който е достатъчно реалистичен, страните от региона да запретнат ръкави и да работят. Ще е чудесно, ако може да се случи в София.


Интервюто с Весела Чернева, директор на Европейски съвет за външна политика е в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35