Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С протеста си полицаите са в силна позиция, но това е опасно

| обновено на 11.01.18 в 16:59

100 милиона лева получиха полицаите за повишаване на заплатите им. Обещанието на премиера Бойко Борисов бе дадено по време на среща сутринта със синдикатите, които заплашват с протести. 

Днешният, по време на откриването на Европредседателството,  остава, но след постигнатата договореност профсъюзите в МВР ще предложат спиране на недоволството. 

Според бившия заместник – вътрешен министър Филип Гунев* парите на полицаите са недостатъчни. Полицай, който започва работа в София със 700 лева,  трудно може да издържа семейство. Има нужда от повишаване на заплатите в ниския диапазон, за да бъде професията по привлекателна и да се привличат и качествени хора. 

Той е определи като притеснителен начинът, по който се е стигнало до днешното решение за ръст на полицейските заплати -  от една страна под уличен натиск, а от друга – при недалновидно планиране на държавния  бюджет.

Още преди три месеца се знаеше, че ще има протест. Щеше да е по- държавнически още при гласуването на бюджета да бяха увеличили парите, защото не е ясно откъде ще дойдат тези 100 милиона – от по- голям дефицит, от намаляване на други разходи, което ще е в ущърб на някой друг.  Сигурен съм, че финансовият министър не е щастлив от днешното решение.

Филип Гунев твърди, че протестът на полицаите е много притеснителен за държавата. Това са хората, които трябва да охраняват другите, включително и тези, които ще протестират днес. 

Затова те са в по- силна позиция с техния протест. Съобразяването с исканията им е опасно, защото те могат да продължат с други искания и понеже техните протести са най- неприемливи за правителството, винаги трябва да се съобразяваш с тях. Това не е добър начин за водене на диалог със синдикатите и решаването на проблемите в МВР. 

Бившият заместник - вътрешен министър смята, че проблемите в МВР са многофакторни като парите  не са основната причина министерството да е неефективно. Това е решаване на проблемите на парче, а не дългосрочна политика.  В МВР има много недофинансирани други пера - бензин, техника, автомобили. Миналата година пак така стана – през април, преди да се смени правителството, пак бяха дадени пари за бензин, за коли. Това се е знаело, МВР го е поискало, но му е било отказано.

По думите му, ръководството на МВР обикновено балансира между Финансовото министерство, което казва, че няма пари и синдикатите, които искат повече средства. 

На въпрос дали борбата с корупцията ще бъде посочена като основен приоритет на МВР Гунев отговори: Може би, но не скоро!


*Филип Гунев има магистърски степени по Международна политика за сигурност от Института за международна и държавна политика в университета Колумбия, САЩ, и по социална антропология от Лондонския икономически институт, както и докторска степен по социология от същото учебно заведение.  В периода 2008-2009 г. той е старши консултант в "Мейтрикс нолидж груп" в Лондон, където управлява проекти в областта на вътрешните работи. Преди да започне да се занимава със социалните научни изследвания, има четиригодишен опит като финансист в САЩ.

Служебен зам.-министър на вътрешните работи в кабинетите на Марин Райков и Георги Близнашки, след което остава на същата позиция във второто правителство на Бойко Борисов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58