Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът събира доверието на левите хора и градската десница

| обновено на 18.01.18 в 15:31

Първите дванайсет месеца на президента Радев показват устойчиви нива на доверие от около 60 на сто и на недоверие - около и под 30 процента, според "Галъп интернешънъл". Това е най-благоприятната като обществено доверие стартова година от времето на старта на Петър Стоянов насам, коментира пред Радио Пловдив социологът от "Галъп" Христина Тодорова. 

Институцията приключи годината с 56 на сто доверие и 29 на сто недоверие, с което Радев е най-популярната политическа фигура в страната, отбелязват от "Галъп". 


Данните са от ежемесечното измерване на доверието в институцията, в независими национално представителни изследвания от 1992 г. насам, известни като Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл". Тези и много други данни излизат в идните дни в традиционната книга на агенцията.


Румен Радев събира подкрепата на левите хора, но и на т. нар. Градска десница, посочи Тодорова. Ниските нива на доверие в президентската институция, характерни за мандата на Росен Плевнелиев (2012 - 2017 г.), бяха заменени през 2017 г. от чувствително по-позитивни обществени нагласи, посочват социолозите. 

След избора на нов президент през есента на 2016 г. доверието започна да се повишава - както обичайно се случва при смени в тази институция, а и при смени в институциите въобще, отбелязват те. Първите месеци на 2017 г. затвърдиха тенденцията на укрепване на доверието. 

След това нивата на доверие в президентската институция спряха ръста и навлязоха в период на стабилизация около и под 60 на сто положителни оценки и около и под 30 на сто отрицателни, показват данните.


Спирането на ръста може да се дължи донякъде и на напреженията между президента и представители на ГЕРБ през годината, но по-вероятно е да става дума за достигане на естествени възможни "тавани" на подкрепа, коментират от "Галъп". 
Президентската институция се свързва най-вече с личността на президента, но донякъде - и с вицепрезидента. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова има нива на доверие около една четвърт от българите, а недоверието се колебае в стойности между 50 на сто и 60 на сто.Това я нарежда сред политиците със сравнително добри стойности на доверие, посочват от "Галъп". 

Тодорова припомни, че най-неблагоприятна е била началната картина на доверие в мандата на президента Плевнелиев, а най-високи са били стартовите равнища на доверие при президента Петър Стоянов, дошли в контраст на изключително тревожно масово съзнание заради политическа и икономическа криза от 1996 - 1997 г.


Президентите Желев и Стоянов започваха с по-високи нива, но с постоянен спад. Първият мандат на президента Първанов пък почна с доверие от около 50 на сто, припомнят от "Галъп" и отбелязват, че това е бил и единственият президент, в когото доверието се е покачвало в хода на самия мандат, като вторият мандат "Първанов" пък е започнал с по-висок кредит на доверие, но и с бърз спад. 


На този фон устойчиво високите нива на доверие в първата година на Радев - без съществени спадове - му отреждат едно от най-благоприятните места сред президентите досега, посочват от "Галъп". Те правят уточнението, че автоматичното съпоставяне на отдалечени исторически периоди не е докрай коректен подход и например началото на мандата "Стоянов" е било във времена с доста по-голям идеологически градус и амплитуди в общественото мнение.

ГЕРБ и БСП запазват подкрепата си сред симпатизантите и дистанцията помежду си, каза още социологът и добави, че в обществото няма нагласа за предизвикване на предсрочни парламентарни избори.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38