Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академия "За земята" в Пловдив

Академия За Земята в Пловдив ще се проведе  в Пловдив за първи път. Тя организира обучителен курс за граждани с теория и практика по актуални екологични теми. Събитието ще се проведе в Пловдив в рамките на 3 седмици, всеки вторник и четвъртък вечер от 13 февруари до 01 март.

За Радио Пловдив Кристиян Найденов от сдружението  разказа: Всеки модул от обучението е с различна тема, като постепенно ще сглобим цялостна картина на екологичните предизвикателства, които ни заобикалят и по които За Земята работи. Обучителите са експерти от сдружението, а всеки участник ще има възможност да се включва в дискусии, споделяне на идеи, практически упражнения, игри и предизвикателства. Основен фокус са алтернативите и решенията на проблемите, чрез които всеки от нас може да влияе на локално и глобално ниво за запазване на природата.
Освен придобиване на нови знания, Академията предлага на участниците възможност за срещи със съмишленици и включване в бъдещи дейности на За Земята. Основните теми са:
- Устойчиво бъдеще - как ефективно да ползваме ресурси, да потребяваме отговорно, що е то кръгова икономика и как работи тя?
- Жива храна и справедливо земеделие - как да отглеждаме храната си, какво са хранителни кооперативи, фермерски пазари, ГМО и нашата връзка с тях?
- Нулеви отпадъци - намаляване на отпадъците, разделно събиране, домашно компостиране, повторна употреба, защо не трябва да горим отпадъци и наистина ли можем без тях?
- Енергийна независимост - какво са чиста енергия, енергийна ефективност, възобновяеми източници на енергия, енергийни кооперативи и имат ли почва у нас?
- Чист въздух - как да се справим със замърсяването на въздуха с общи усилия и смислени мерки?
- Съхранени гори и защитени територии - защо старите гори са толкова важни, как опазваме и управляваме защитените територии, за да ги има за идните поколения?
Срокът за кандидатстване  е 31 януари 2018 . Курсът няма такса за участие. 
Академия "За Земята" е в рамките  на проекта "Училище за устойчиво развитиео и активизъм на За Земята и Приятели на Земята Европа. Той цели да насърчи използването на неформални методи за екологично образование с акцент върху практически знания и изграждане на информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат хората и природата. Проектът е съфинансиран от Европейския съюз. 
Цялото интервю с Кристиян Найденов е в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17