Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако не са искрени, прошката и разкаянието нямат смисъл

Прошката трябва да се възпитава. Но у нас  няма кой да го направи, каза в интервю за Радио Пловдив писателят Румен Леонидов за паралелните измерения на Прошката.

Преди Сирни заговезни, в цялата страна, тръгват кукери със страшни маски, хлопки, заклинателни  танци и прескок над открити огньове - така да надвият студ, зло и болест... други споделят "и прости греховете ни, както ние прощаваме на длъжниците си", или чакат развеселено "хамкането" на Сирни Заговезни, трети са в нега и пищни трапези, властово и алчно престъпление и безсмислие...А прошката ? Кой от кого и за какво да я поиска ? Доколко според християнския постулат и народен ритуал ?

Румен Леонидов:  Библейското ни е чуждо. От тоталитаризъм преминахме към глобализъм. Днес морълт ни е чужд. Доброто не се изучава. Дори като етика

Години на ред в България се раждаха атеисти. И сега не се изучава религия. Доброто не се изучава. Дори като етика го няма в училището. 

Леонидов казва, че дори когато се изпълняват някои ритуали и вярвания, те се правят с подсмихване, като атракции са, като туристически атракции.  Някъде има запазено, но  не съм оптимист, че това излиза от дълбокото на душите на хората.

Кой да покаже на обществото и хората, че има прошка. Партиите още спорят.

В домашна среда, моите деца искат прошка. И аз искам прошка.Защото така е нормално.Винаги има нещо, с което си обидил, наскърбил... Когато има разкаяние, покаяние, има и прошка. Но тези неща са останали повече като битово-ритуални, като една приказка са останали в нашата култура. И не знам дали ще се върне, защото християнството е в тотална криза по целия свят. 

И все пак, всичко добро на този свят, всичко, което ражда нежност, любов, уважение, почит, то трябва да се съхранява и да се поощрява. Дори само един ден да бъде, пак е нещо. Въпросът е, че го няма в много български семейства. 

През призмата на прошката,политическите партии не могат да достигнат до прошката, смята Леонидов. Защото го няма чувството на  единение  и защото идеологическата разлика е много малка. И нямат чувство за вина. Докато са на власт и след това. И никой от никого не иска прошка. 

А и прошката и разкаянието, ако не са искрени, нямат смисъл. То не става само да се появиш по телевизора и да кажеш.

Румен Леонидов припомни един от постулатите на Радичков " Дали има Бог или няма, ти живей така, сякаш го има."

А какво е Бог освен любов. И молитвата е нашата връзка с Бог и с неговите сили и войнство.

Нищо не ти пречи да поискаш прошка затова, което си вършил. И даже ритулано да я поискаш от най-близките си хора, това е много топлина и тази сърдечна връзка между нас не трябва да се губи.


Цялото интервю с Румен Леонидов е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00