Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гърдев: Великобритания рискува много в международен план

Задава ли се нова ера в отношенията между Русия и Запада след случая "Скрипал"

Тихомир Безлов: Русия тества как ще реагира Великобритания

Агент обследва пъба "The Mill" в Солзбъри след инцидента със Сергей Скрипал и дъщеря му
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Политическата реторика започна. Сатанизирането и обвиненията вече са категоричен факт. В тези скандали обаче истината е най-голямата жертва". Това каза в предаването "Нещо повече" експертът по международна сигурност Димитър Гърдев, който анализира последиците от замразяването на отношенията между Великобритания и Русия след отравянето на руския агент Сергей Скрипал. Чакаме доказателства, защото до момента имаме само предположения, отбеляза Гърдев. 

Относно изгонването на руски дипломатически служители той заяви, че това е най-мащабното експулсиране на дипломати от последните години в Европа и признак за изключително влошаване на дипломатическите отношения, а подобни ултиматуми, като отправения от Тереза Мей към Москва за даване на обяснения по случая, е имало за първи път през 1923 година между Великобритания и Съветския съюз.

Предвижда се замразяване на отношенията до елементарно ниво по жизнено необходими въпроси в международни организации, уточни Димитър Гърдев:

"Организацията на подобен акт, неговата изключителна арогантност – в центъра на европейска държава, използване на бойно отровно вещество, е изключително обезпокоително. И организацията на изпълнението, но и мотивите и наглостта на изпълнението, предизвикват безпокойство – кой ще поеме отговорност за подобно безобразие".

Англия и Тереза Мей наистина рискуват много, смята Гръдев: 

"Една такава реакция в парламента, без да се изчака разследването, даже няма и заподозрени в момента. Има три версии – че е отровен в мола, че е отровен на пейката, че е отровен в самата си квартира. Великобритания рискува и в международен план. Разработката на това вещество – бинарно вещество, което се създава от два неутрални агента, но когато те се смесят, става изключително отровно – то е разработено във Великобритания". 

Това е един от уникалните случаи за последните десетилетия, изтъкна и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. "Видяхме много терористични операции. Такъв тип прецизност, такава подготовка обикновено е по силите на институции с голям капацитет", посочи той:

"Това не е обикновено бойно отровно вещество, то е изключително токсично и изключително рисково за околните. Това е сравнимо с използването на полоний".

"Англия рискува много – голямата щета, която тя рискува, е отмъщението на Русия", подчерта Безлов. Той е на мнение, че Великобритания е сред най-напредналите страни в обработката на данни, а в конкретния случай са били преглеждани хиляди записи от камери.

"От моя гледна точка това е някакъв тест (ако руснаците са искали да тестват как ще реагира Англия) – дали ще успеят да разцепят Европа, второ – дали ще има американска подкрепа, трето – какво ще се случи в Англия в политическите елити", обобщи Тихомир Безлов.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!