Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 хиляди души са се подписали в защита на Технологично училище "Електронни системи"

| обновено на 27.03.18 в 12:49
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието оценява положително статута на Технологично училище "Електронни системи" и той трябва да бъде стимулиран като практика, смята министър Красимир Вълчев. 

Всички подкрепят модела на обучение в Технологично училище "Електронни системи" с изключение на Министерството на образованието. Това каза в интервю за "Хоризонт" Светослав Сотиров  - член на обществения съвет на училището. В защита на училището са се подписали над 5 хиляди души:
"В момента МОН къса пъпната връв между ТУЕС и Техническия университет, прекъсва връзката университет-училище, която е жизнено важна за образователния модел  на ТУЕС. По този начин МОН убива академичния дух на училището, превръща го в посредствено квартално училище, което ние недоумяваме защо е необходимо да се случи и защо е необходимо да се разрушава един 30-годишен изключително успешен образователен модел. Учениците в ТУЕС там не са случайно. Искам да ви кажа, че много голяма част от родителите са инженери и са знаели какво точно са търсили  за своите  деца. ТУЕС е четвъртото най-търсено училище в София и най-търсеното технологично училище в цяла България."
Според Сотиров, ако училището се извади от структурата на Техническия университет, както настоява министерството, няма да има основание да се ползват базата и преподавателите на университета.

Министърът на образованието Красимир Вълчев коментира, че промяната няма да се отрази на статута на училището и то ще остане към университета. 
"Няма да се променя преподавателският състав, заявили сме го това още миналата година, говорихме с част от родителите, може би грешката ни в последните седмици и месеци е в това, че не говорихме по-интензивно с родителите и с ръководството на училището. Разпространената информация е невярна. Единственото, което министерството е предприело като действие, или  по-точно регионалните управления София-град и София-област е за покана до директорите да сключат правоотношения с началниците на регионални управления."
Утре министър Вълчев е поканил на среща родители на деца, обучаващи се в училището

Подробностите можете да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!