Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на агнешкото скочи с 25% на принципа "ден година храни"

Няма недостиг на българските агнета на пазара. Най- хубавото агнешко е около 25 килограма, специално в Пловдивския район се отглеждат добри породи, каза пред Радио Пловдив Бисер Чилингиров от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация. 

Според него търговците предпразнично са повишили цената на агнешкото между 20 и 25 процента. Агнетата бяха между 11 и 15 лева за килограм, но търговците я карат на принципа ден година храни. Можеше да бъдат  цените по- ниски и един килограм да е около 13 лева, но за празниците при нас все е така.

Съветът на животновъда е, ако не се доверявате на търговските вериги, да отидете до ферма и да си закупите агнето. В равнинните села на пловдивско няма много ферми за агнета, но в първомайско, асеновградско има достатъчно. 

Ако пазарувате от магазин и сте ценители на  българското месо, то е с БГ-печат и с номера на кланицата. Агнешкото е свежо до пет дни след излизане от кланицата, след петия ден вече не е прясно.

Старото се познава по по- тъмния цвят, месото е по- лигаво. Свежото месо е розово, мазнините му са бледи. Има румънски агнета, които са по- кльощави, на външен вид по- непривлекателни. Българското можеше да го откриете и по миризмата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Да не допуснем България да бъде засмукана в турбулентния свят

"Ако говорим за съставяне на някакво мнозинство или на Правителство, шансовете са нулеви. Всичко, което предстои да наблюдаваме към момента, са движения насочени основно към реклама колко сме национално отговорни. Това се отнася за всички партии, а не само за ИТН. И математически, и политически не е възможно съставянето на управление в рамките на..

публикувано на 01.08.24 в 10:18

Детска площадка в "Централен" е опасна за малчуганите

Жители на район „Централен“ сигнализираха, че детската площадка в междублоковото пространство на ул. „Данаил Николаев“ 109 е в окаяно състояние и дори е опасна за малчуганите. Хората са подавали сигнали до институциите, но до този момент детското съоръжение не е ремонтирано.  Площадката се намира в сенчесто междублоково пространство на..

публикувано на 01.08.24 в 09:15

Правителство няма да има, трябва коалиция след нови избори

Шансовете за постигане на консенсус, който да е основата за правителство, са нулеви. По-скоро това, което се вижда е предизборна кампания. Предизборна кампания, но не такава, в която ние сме срещу всички. Ясно е, че ще има нови избори, както и че следващият парламент трябва да мисли за коалиция. Искрено се надявам, да има съзряване у..

публикувано на 31.07.24 в 10:50

Огромно праисторическо селище проучват край Скутаре

Продължава проучването на археологията в землището на пловдивското село Скутаре. Там се е намирало открито, неукрепено селище, което е обитавано в дълъг период от време - от неолита до Средновековието (от 6-то хилядолетие преди Христа до ХІІ - ХІІІ в. след Христа). Селището е открито преди време, но пълното му проучване започна миналата година и..

публикувано на 31.07.24 в 10:43

платена публикация
Фючърсни договори срещу физическо злато: Кое е по-добрата инвестиция?

Търгуването със злато отдавно се е наложило като практика сред инвеститорите, целящи да избегнат финансови загуби във времена на икономическа нестабилност и висока инфлация. Съществуват различни методи за инвестиция в благородния метал и в днешната статия ще разгледаме два от най-популярните - физически активи и фючърсни договори. Предстои да..

публикувано на 31.07.24 в 10:17