Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора с увреждания излизат на протест срещу готвените промени за медицинската експертиза

Снимка: БГНЕС

Хора с увреждания излизат на национален протест пред Министерския съвет с искане за справедлива реформа в системата на ТЕЛК, въпреки че вчера здравният министър Кирил Ананиев обяви, че промените за медицинската експертиза ще бъдат оттеглени.

Хората с увреждания искат прецизно разписване на бъдещата нормативна уредба за медицинската експертиза. Има и опасения, че въвеждането на т.нар. "оценка на работоспособността" ще доведе до загуба на правото на инвалидна пенсия.

„Искаме реформи, които не отнемат права. Стана ясно, че най-болните и ощетени хора в нашата държава – хората с увреждания, ще бъдат оценявани дали са работоспособни и доколко, но ще загубят и правото си – изцяло или частично, на компенсиращия доход – пенсия, който е 241 лева“, подчерта заместник-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова.

Исканията на протестиращите са подкрепени от КТ „Подкрепа“.

Вчера социалният министър Бисер Петков заяви, че реформите целят подобряване на условията за реализация на хората с увреждания на пазара на труда, а не отнемане на придобити права.

Протест днес по обед организират и хора с увреждания в Добрич.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!