Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Брюксел ръкопляскаха на Пловдив 2019 за ЕСК

Много позитивно и положително – така е протекъл  мониторинга  пред Европейската комисия на фондация „Пловдив 2019“, която  подготвя Пловдив като Европейска столица на културата. Това казаха на пресконференция членове от екипа на фондацията веднага след завръщането си от Брюксел.

Официалното становище на комисията заедно с препоръките  се очакват след 21 работни дни. Тогава ще стане ясно и дали Пловдив ще бъде отличен с наградата „Мелина Меркурий“ от 1 милион евро.

Мониторингът, който е продължил повече от два часа, е протекъл на базата на изпратен от фондацията доклад на 28 април за включените събития, финансиране и проекти, по които се работи. „Мониторингът се проведе вчера сутринта. Членовете на комисията ни питаха, правеха коментари, бяха позитивни и не ни атакуваха. В следобедната сесия на Матера също се опитаха до последно да помогнат с максимално практически насоки”, каза Светлана  Куюмджиева артистичен директор на Пловдив 2019.

Препоръките на журито са  за повече комуникация за дейностите  в Столипиново,  и  да се помисли как гражданите реално да се включат във важните събития на Европейската столица на културата 2019. Журито е задавало въпроси и за проектите, които от самото начало са били важни за програмата „Заедно”  – Столипиново, Адата, Космос. Като варинат Б  за проекта Кино Космос от фондацията са осигурили т.н. „Склад“ от Тютюневия град – пететажна сграда, в която ще се осъществят много проекти. Складът от днес ще бъде дом и за Пловдивската опера, която ще има първата си репетиция.

Основният скелет от проектите за  ЕСК е договорен. Предстои осъществяването на още с отварянето на покани по отделни програми. По програмата Малки проекти, от 260 кандидати, са одобрени 98. Те са от Пловдив, Сърбия, Германия, Италия и Полша. В понеделник ще се отворят поканите за проекти от градовете София, Варна и Велико Търново, които участваха в кандидатстването за ЕСК. Техният бюджет е от 500 000 лева, от които за проект сумата е до 50 000 лева, като събитията може да се проведат в самите градове,  а не в Пловдив.  За  културните събития се търсят  и алтернативни пространства, каквито може да бъдат и жилищни сгради, и междублокови пространства, засега най-широк е обхватът на чатилищата.

Най-голямо е  международното участие в  проекта „Махала“.  По проекта за осторв „Адата“ от този месец  в Пловдив работят чуждестранни артисти.От 320 кандидати, избраните са 34.

 Бюджетът на програмата  за 2018г. от около 9 милиона  предстои да се гласува от Пловдивския общински съвет. За 2019г. индикативният бюджет за 2019г. е  16 милиона.

На мониторинга  в Брюксел по време на изслушването, е присъствал и представител на другия град, който заедно с Пловдив ще бъде  европейска столица на културата италианският Матера. Двата града започват един за друг  рекламна кампания, котяо се случва за първи път в историята на ЕСК.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Украйна има право на ядрено оръжие за защита

Украйна или ще стане член на НАТО или ще създаде ядрено оръжие – това заяви президентът В. Зеленски в Брюксел след заседанието на Европейския съвет в което той участва. Там Зеленски представи плана си за победа във войната с Русия. Има ли наистина бившата съветска република страната такава възможност? Да, може да го стори, тъй..

публикувано на 18.10.24 в 17:17
Първан Симеонов

Притеснявам се дали хората ще отговарят честно на екзитпола

На тези избори много се притесняваме от това колко искрени ще бъдат анкетираните за екзитпола, както и дали системно няма да отказват респонденти от една и съща политическа сила. Подобно явление е изключително притеснително предвид напрегнатата ситуация в разделен политически сектор. Това коментира социологът Първан Симеонов от „Галъп..

публикувано на 18.10.24 в 16:41

Годните за пиене води у нас са под средното ниво в Европа

Две трети от водните ресурси в Европа са замърсени с химикали.  Само 37% от езерата и реките в Европа отговарят на критериите за добро екологично състояние. Това предупреждава  Европейската агенция за околната среда в доклад, публикуван тази седмица.  В доклада обаче не са анализирани данните за България , тъй като страната ни все още не е..

публикувано на 18.10.24 в 16:17

Открит навреме, ракът на гърдата не е присъда

За поредна година в месеца за борба с рака на гърдата Фондация „Грижа за живот България“ организира информационна кампания като темата на инициативата този път е не само битката със заболяването, но и духовно оцеляване, и физическо преодоляване на диагнозата.  В програма "Точно днес" п редседателя на организацията Ивелина Радева припомни, че целта..

публикувано на 18.10.24 в 09:59

Радиото са хората, но те не са финансово стимулирани

С три гласа "за" и два "против" Съветът за електронни медии избра днес за генерален директор на Българското национално радио Милен Митев. Той поема поста за втори мандат през следващите три години.  Радиото ще защитава журналистите си Радиото това са преди всичко хората . Те създават неговия облик и неговия дух. Затова едно от най -..

публикувано на 17.10.24 в 15:10