Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майсторски клас на кинорежисьора Любомир Младенов в клуб Фарго

Кинорежисьорът Любомир Младенов  ще  проведе майсторски клас  в клуб Фарго.  Гостуването му е част от поредицата майсторски класове „КиноПловдив“, които са част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Той ще говори за спецификата на кинокадъра и за  дуалността в киното : за възможността  да  се създават светове, чийто смисъл е бягане от реалността, както и преосмислянето на  света около нас, за да ни върне с по-голяма сила в реалността. След това,  в Lucky Дом на Киното  ще се покаже  последният пълнометражен филм  на Любомир Младенов „Кораб в стая“.

Филмът „Кораб в стая“ е сниман през 2017г. с участието на Цветан Алексиев, Елена Димитрова и Иван Димитров.  Филмът разказва историята на Филип - оператор, прекарал част от младежките си години в заснемане на конфликтите в Ливан, а сега страда от липса на вдъхновение. Докато се опитва да снима тълпата пред новооткрит супермаркет, Филип се сприятелява с Павла, която е изгонена от апартамента си. Той предлага подслон за нея и за брат ѝ в общинския комплекс, където живее. Брат ѝ Иван е в тежка депресия, почти не говори и често се дрогира. Повече от година не е излизал от апартамента си и когато е буден, прави макети на кораби. Филип си поставя за цел да извади Иван от това състояние и започва всеки ден да снима из града, за да може след това братът на Павла да гледа заснетото на импровизиран екран в една от стаите. Постепенно Иван се запалва, превръща се в киноман и започва редовно да посещава прожекциите на Филип.

Любомир Младенов завършва „Кино и телевизионна режисура“ в НАТФИЗ, в класа на проф. Георги Дюлгеров. Още в първите години на обучението си той заснема четири късометражни филма, които участват във фестивалите в Мюнхен, Дьор, Котбус, Анжер, Клермон-Феран, Киев и др. Режисьор е на документалните филми „Черни бегълци“ (2004) и „Витоша“ (2012), късометражните „34“ (2007) и „Картинг“ (2009) и игралния „Ловен парк“ (2010). През 2017 г. излиза на най-новият му пълнометражен филм „Кораб в стая“, чиято международна премиера е на филмовия фестивал в Токио. Любомир Младенов е един от режисьорите във филма омнибус „8 минути и 19 секунди“, обединяващ шест разказа на Георги Господинов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Смолян започва документалният фестивал "Родопи филм фест"

В Смолян днес стартира четвъртото издание на Международния документален фестивал „Родопи филм фест“. В продължение на 4 дни зрителите ще могат да видят общо 36 филма от България, САЩ, Сърбия, Полша, Тунис, Португалия, Аржентина и други страни. Основен акцент на фестивала тази година е поставен върху музикалните филми, като мотото е „Слушай..

публикувано на 11.07.24 в 08:49

Христо Тотев се завръща в Пловдив с изложбата "Махалото"

Арт клуб и галерия "Савов " открива ретроспективна изложба " Махалото" на художника Христо Тотев .  В експозицията са включени рисунки, графики и живописни платна от различни периоди в творчеството на живеещия в Сливен художник. "Обичам Пловдив, тук имам приятели художници и не само. Тук съм живял близо 20 години, любимо място ми е..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

"Времето на алафрангата" гостува в Смолянския музей

Регионален етнографски музей – Пловдив гостува на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян с една забележителна изложба. „ Времето на алафрангата “ e интересен поглед към възрожденската действителност в един многовековен и многоетничен интеркултурен град като Пловдив, който и в миналото, и днес винаги е бил част от Европа. Алафрангата е разказ, пренасящ във времето..

публикувано на 10.07.24 в 14:13

Здравка Евтимова получи Националната Вазова награда

Националната литературна награда  „Иван Вазов“ тази година ще бъде връчена на официална церемония  в рамките на Вазовите дни на писателката и преводачка на англоезична литература Здравка Евтимова. Решението за удостояването й с приза бе взето единодушно през юни  от 9-членна комисия с председател заместник-кметът Калина Чилингирова и..

публикувано на 09.07.24 в 10:26

Излезе "Градът не забравя" на Богдан Русев

Завършващият роман " Градът не забравя " от трилогията за Бързаков и Филипова излезе от печат на 18 юни. Този път заплетеният случай започва от Пловдив , но води в София, а залогът — повече от сериозен: животът на психоложката Агнес Филипова.  В тази трета част от нашумялата поредица гениалната д-р Филипова и Бързаков най-сетне са решили да..

обновено на 09.07.24 в 10:06