Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 142-годишнината от Априлското въстание

В историческия храм "Свето Въведение Богородично“ в Панагюрище беше отслужена панихида за загиналите герои в Априлската епопея

| обновено на 01.05.18 в 21:22

България отдава почит на героите от Април 1876-а. По традиция Панагюрище беше център на тържествата, посветени на 142-рата годишнина от Априлското въстание.

БНР предаде пряко от площад "20 април" в града тържествения митинг-заря в памет на загиналите в априлската епопея. 

В словото си кметът на Панагюрище Никола Белишки припомни онези дни: "И сред цъфналата пролет, в бяло, под зеленото знаме на Княгинята, в кървава клетва обрекли се, юнаци, с пушки кремаклийки и черешови топове, възстанаха срещу империята, заради вярата, заради земята бащина, заради достойнството си на човеци, и на българи".

А председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви:

"Героите от Априлското въстание изковаха българската национална Голгота, Копривщица беше първа, тя запали искрата, но тук в Панагюрище тя се разля като лава, избухна и изпепели петвековното смирение на угнетения български род. И той избра - свинец вместо хляб".

Панагюрище е столица на тържествата, защото историята избра именно за този град главната роля в българската национална революция. Честванията започнаха 10.30 часа с общоградско литийно шествие, което пренесе светините на Април 1876 от Историческия музей до площад "20-и април", където тържествено беше издигнато националното знаме. В 11.00 часа в храма "Свето Въведение Богородично" бъде отслужена заупокойна панихида за загиналите в Априлското въстание. Малко по–късно на жителите и гостите на Панагюрище беше представена военно-историческа възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздаде априлските събития. 

Ето какво споделиха пред Националното радио част от присъстващите на тържествата:

"Възрожденски, красив град. В съчетание с честването, с възстановките, които се правят, е идеално за децата - да усетят малко от тази атмосфера, да знаят откъде са, какви са".

"Ние избрахме да дойдем тук, за да можем да предадем на нашите деца поне частица патриотизъм, защото считаме, че страшен е дефицитът в днешно време точно на националното самочувствие. То ни идентифицира като нация, като народ и то ще остане".

Въстанието избухва на 20-ти април 1876 година по стар стил. Ден по-рано конна полицейска група пристига в Копривщица, за да арестува ръководителите на местния революционен комитет. Веднага след нападението Тодор Каблешков изпраща бързо писмо до Панагюрище. В него той призовава всички българи към повсеместен бунт, а писмото става известно като Кървавото. Георги Бенковски обявява въстанието в Панагюрище веднага след получаването му. Априлското въстание е потушено до края на май, загиват над 30 хиляди души. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!