Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще успеем ли да се преборим с пластмасовите отпадъци?

Ще се промени ли европейското законодателство за намаляване на пластмасите, които все по-застрашително затрупват нас и земята.Европейската комисия ще предложи в края на май промяна на законодателството.

 Денита Заричинова от екологично сдружение „ За земята “ екип нулеви отпадъци: Миналата седмица бях в Загреб соще над 30 организации от Европа, които работят по темата за пластмасовото замърсяване. Беше наистина вдъхновяваща среща, наистина да видиш едни страхотни хора, които наистина променят Европа към нещо по-добро.Най-важното е, че следващите месеци ще бъдат много динамични и се очаква промяна. 

В европейското законодателство от май месец до октомври ще могат да се правят коментари, да се четат новите предложения на Европейската комисия за намаляване на пластмасата за еднократна употреба и вече октомври месец очакваме крайното ново законодателство, което се надяваме да навлезе най-бързо в страните членки. 

Това, което звучи най-обнадеждаващо за нас и очакваме в новото законодателство е пълната забрана на няколко продукта, които са т. н. най-бърза пластмаса, т. е. тази, която наистина използваме за няколко минути, а след това тя седи вечно в природата – става дума за пластмасовите чинийки, чаши, сламки и прибори, освен това и за нещо, за което не сме се замисляли толкова, но става въпрос и за балоните – много голям замърсител, също се говори за тях, че ще бъдат забранени. Има очакването за пълна забрана и всяка една от организациите, които бяха там ще участва в тези преговори. Ние също ще държим България да има  една силна позиция по тази тема.

Разграждането на пластмасата никога не е пълно и  са необходими минимум 400 г., за да има все пак някакъв процес на разграждане.

Очаква се в новото законодателство да има по-силни мерки и срещу микропластмасата, която се използва и в козметични материали и не само, да има по-добра информация и към потребителите, по-голяма отговорност към производителите. Също така депозитните системи. Това, което вече го има в някои страни е да има стойност на пластмасовите бутилки и те да могат да бъдат връщани и това да бъде част от законодателството.

Разбира се, очакваме и крайния вариант на стратегията за пластмасата, която е дългосрочна и всеобхватна, но за нас по-важно е законодателството, защото това ще бъдат бързите промени, които в момента с изключително наложителни. През лятото правихме анализи за Черно море и се оказва, че то е едно от най-замърсените морета тъкмо с микропластмаса, така че ние трябва да имаме силна позиция и не само организациите като нас, но и всеки един гражданин трябва да изисква от държавата да се включи в тези промени и те да станат възможно най-бързо.

Всеки от нас много би внимавал как точно, колко ще си купи от пластмасовите  чинийки и прибори и къде ще ги изхвърли след това, въпреки че за рециклиране според последните данни отиват много малко, може би някъде около 9 %, което също говори колко безотговорно се отнасяме към този проблем.

Това, което виждаме за замърсяването на Черно море с микропластмаса е, че е най-вече от реките, разбира се от Дунав, самото Черно море е почти затворено море и каквото се изхвърли, остава там.

Много лоши са прогнозите в тази насока. Пак според последните информации до 2050 г. в световния океан ще има толкова много отпадъци от пластмаса, колкото и риба. А 2050 г. не е толкова далеч.

 Ще се пребори ли европейското законодателство с индустрията в тази област, след като приблизителната стойност на  пластмасовата продукция за една година  в световен план е  125 милиарда долара. 

Цялото интервю с Денита Заричинова е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23

Бачковският манастир отбелязва своя храмов празник

Храмов празник отбелязва днес Бачковският манастир "Успение на Пресвета Богородица".  Литургията започва от рано тази сутрин и ще продължи в съслужение на всички монаси до 12 часа. Игуменът епископ Сионий тази година е в Троянския манастир.  Стотици поклонници от различни краища на България и чужбина са вече в Бачковския манастир, за да..

обновено на 15.08.24 в 08:43

Сайт за Родопите открива планината за туристите

Родопи травъл е нов електронен портал, който подробно информира за планината и местата в нея. За проекта, в програма "Точно днес" разговаряме с Фатме Молла Ахмед, която заедно със семейството й създават сайта за популяризиране на туризма в Родопите. Амбицията на местния уебсайт за пътуване е да включи всичко - от еко пътеки, пещери до места за..

публикувано на 15.08.24 в 07:01

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията...

публикувано на 14.08.24 в 10:32