Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Противопоставянето на писатели е необмислено и неетично

Писателят Емилиян Станев "изчезва" от 11 и 12 клас, заедно с фейлетоните на Алеко Константинов. Това са част от промените, предложени за обществена дискусия от МОН за промени в учебната програма по литература. 

 Вместо публицистиката на Алеко Константинов, в 11-ти клас се изучава неговия „Бай Ганьо на гости“, а Емилиян Станев изпада като задължителен автор. Предлага се да влязат други автори като Виктор Пасков и Борис Христов,  а досегашните програми с хронологично изучаване на авторите, да са на тематичен принцип  – „любов“, „вяра“, „надежда“ и т. н.  

Според Румен Леонидов поет, писател и  преводач, съвременните живи автори не трябва да влизат в учебната програма.

Той  коментира:  Да отпадне Емилиян Станев е глупаво, за да влезе Ввктор Пасков. Това противопоставяне, да излязат едни, за да влязат други, е нещо доста необмислено и неетично.

Възможността в проекта, учителите да могат да избират автори по свой избор, едва ли е работеща, защото и сега не достигат отделените часове за задължителната програма, а според Леонидов, правото на глас за избор трябва да бъде на самите учители. 

Последно аз не знам останах,а или не, фейлетоните и прозата на Ботев, или ги върнаха или въобще ги махнаха, но по принцип трябва да има промени. Програмата общо взето е останала почти цялата от комунистическо време, което не е най-страшното. Авторите са си автори, това са български класици. Голяма част от септемврийската литература и онези тематични, пак подчертавам, изучавания на автори вкупом, понеже са писали са Октомврийската революция или за Септемврийското въстание отпадна. Но има нови автори, които трябва да влязат, през годините влизаха и излизаха различни автори. Но трябва да стават промени, хубаво е, че започва тази дискусия и трябва по-масово да бъде това обсъждане. Има различни варианти. Сега да отпадне въобще Емилия Станев е глупаво, за да влезе Виктор Пасков. Това противопоставяне  - няма място за едни, да ги махнем, за да седнат други е нещо доста необмислено и може би трябва да се чуе гласа на самите преподаватели. Когато един учител харесва определен автор, той го преподава и с по-голяма любов, и с по-голямо откровение. А когато са наложени някакви часове там може да се помисли за повече гъвкавост, за повече мобилност.  И на мене ми се струва, че и самите ученици имат свои предпочитания.

Точно в това е проблемът, че когато механично се махат автори, за да се сложат на тяхно място други, да се вкарат пак в тази тясна рамка или не толкова тясна, но все пак задължителна програма. В тази задължителна програма трябва да бъде повече волята на самите учители, които са най-близо до децата и през години са видели към кои автори има особен афинитет и към кои има непоносимост.

Литературата е училище и за живота, няма какво да се лъжем. Децата трябва да знаят какво става в момента в държавата, в която живеят и какво им предстои, когато дойде време да гласуват. Та за какво писателите пишат, ако няма някакво познание и то е свързано не само с националното самосъзнание, но и с тяхната актуализация на ситуацията.

Хронологията си е хронология. Известна е фразата, че по произведенията, художествените произведения в литературата наследниците ще знаят в какво общество сме живели, каза Румен Леонидов и дава пример с романа "Кмбаната" на Недялко Славов.

Цялото интервю с Румен Леонидов е в звуковия файл. 

 Още от категорията

МиГ-овете няма да бъдат приземени

Временно е прекратено издирването на черната кутия на падналия в морето МиГ-29, съобщи в Пловдив служебният министър на отбраната Георги Панаѝотов. Той  се срещна с кмета Здравко Димитров по въпроси свързани с военните имоти на територията на общината. Сред тях е и ремонтът на Военния клуб, за което обаче срокове не са били уточнени...

обновено на 15.06.21 в 17:13

За Брестовица ВиК действаше в условията на неотложност

„ Не мога да се съглася за едно такова становище на незаконосъобразност (протокола, огласен от областния управител Ангел Стоев), защото действията на експлоатационното дружество са изцяло съобразени със създалата се ситуация и не противоречат на действащото законодателство “ – заяви в интервю за Радио Пловдив управителят на ВиК-Пловдив Спартак..

обновено на 15.06.21 в 15:43

ВиК е с отказ за нов водопровод в Брестовица за нарушения на ЗОП

В позиция по повод казуса с питейната вода на Брестовица пловдивският областен управител Ангел Стоев заявява, че е предприел проверка и е изискал информация от редица институции. Той посочва, че от чешмите в селата Брестовица и Кадиево продължава да тече негодна за употреба вода, независимо от изградените нови сондажи, а през почивните дни..

обновено на 15.06.21 в 15:43

Пловдив е добрият пример за демографски рестарт у нас

Пловдив и Пазарджик са включени в района с благоприятни демографски показатели у нас.  Естественият  прираст за двете области е минус 4, 7 промила, а хората над 65 години са по-малко от 20 % от населението.  Това сочи изледване за регионалните демографски дисбаланси в страната на фондация „Фридрих Еберт“ , изготвено от доц. Георги Бърдаров  от..

публикувано на 15.06.21 в 14:02

За първи път в 10 клас ще се проведе НВО по БЕЛ и математика

За първи път в  българското образование тази седмица ще се проведат изпити в 10 клас. На НВО по БЕЛ и по математика ще се яват 4 879 ученици в Пловдив и областта. Те са разпределени в 74 училища, в 540 зали, за да се спази изискването не повече от 10 ученици в класна стая, съобщи Асен Василев, председател на Комисията за провеждане на изпити в..

публикувано на 15.06.21 в 13:29