Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Синдиката на българските учители настояват увеличението на учителските заплати да влезе в сила от първи октомври

При добро бюджетно изпълнение ще се водят разговори за това, каза министър Красимир Вълчев

Снимка: архив


От Синдиката на българските учители настояват увеличението на учителските заплати, планирано за началото на следващата година, да влезе в сила от първи октомври тази година.  Янка Такева обясни, че целта е доброто кадрово обезпечение на системата на образованието:

"Защото тази година ще се пенсионират 4 200 учители и за да може да се мотивират младите хора да влязат в образователната система, още от октомври правителството трябва да отпусне около 93 милиона лева - от тези, които ни е предвидило в Бюджет 2019, да изтеглим увеличението от 1 октомври. Смятам, че министърът на финансите и министър-председателят ще се съгласят".

Министърът на образованието Красимир Вълчев коментира, че тези средства за увеличение от 1 октомври не са планирани в бюджета, но допълни: 
"При добро бюджетно изпълнение ще се водят разговори по това./.../ За датата не ми се иска да се ангажирам", каза просветният министър. 

По традиция на днешния ден за 21-ви път бяха раздадени наградите "Учител на годината" в десет категории. Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!