Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорът за новото име на Македония е геополитически

Решението за новото име на Македония не зависи нито от Македония, нито от Гърция, защото в т.н. Западни Балкани се сблъскват много геополитически интереси, каза Стефан Шивачев историк и директор на Регионалния исторически музей в Пловдив.  

 

Дни след като на срещата ЕС - Западни Балкани в София беше обявен консенсус за името Илинденска Македония се оказа, че в Гърция не се приема това име. 

Ако зависеше само от Гърция и Македония, този спор, повече от 25-годишен, отдавна щеше да се реши, но  интереси в региона имат :  Ердоган и Турция, която ще строи магистрала   в Босна и Херцеговина, в Черна гора влизата китайски пари, руски интереси има също в тази зона, както и американски - най-голямата база на САЩ в Европа е в Косово. А и самата Гърция също има интерес Македония да е слаба и нестабилна, защото е туристическа дестинация, която сега Гърция ползва за себе си.

Аз мисля, че много, много са тези страни, които имат интерес Македония да остане нестабилна, Македония да остане една дупка, която да не може да се развива нормално. 

Според Шивачев, позицията на българското правителство, което приема името Илинденска Македония, е правилна. Независимо от твърденията на някои български историци, че така се краде част от българската история.  Той допусна като един от приемливите варианти името Нова Македония , защото така ще се загърбят всички стари исторически спорове.

Най-добрите варианти за мен като историк за разрешаване на спора с името и намиране на решение това са от една страна Илинденска Македония, а от друга стран едно наименование, което също така се обсъжда, примерно Нова Македония. Защото виждате, че официално всичките тези дивотии, които се извършиха през последните десетина години, бяха прекратени в Македония. Македония се отказа от амбициите да бъде наследник на древните македонци.  В Македония се призна, и то от обикновените македонци, мога да ви гарантирам, че от много, много години си го признават, че в крайна сметка между България и Македония има една обща история и от там нататък е съвсем естествено на територията на днешна Македония да се обособи една отделна държава със свое национално съзнание, защото там хората казват, да, ние сме имали обща история с българите, но в крайна сметка по различни причини, под външен натиск  през последните стотина години се обособява и една такава държава.

Аз мисля, че България не трябва да се намесва остро в спора за името, защото какво лошо има в името Илинденска Македония. Знаете, че през 1903 г. в Македония е организирано въстание, което цели освобождението на Македония и Одринско.

Аз лично освен името Илинденска Македония смятам, че едно име като Нова Македония би могло да обедини и да приближи интересите както на Гърция, така и на Македония, защото в крайна сметка като историк мога да ви обяснявам, че под географското име на Македония от античността до днес има поне 4 – 5 промени  основни географски промени. Знаете, че в средновековието под името Македония  е известна областта между Одрин и Пловдив. В крайна сметка ние сега се дистанцираме от миналото, което в крайна сметка под името Македония.

Наистина е време в името на развитието на нашия регион в името и на взаимоотношенята  между Македония и България да бъде намерено решение на този спор, който в крайна сметка е изкуствен, защото ако се върнем в тези повече от 25 г. ще видим, че непрекъснато се правят някакви предложения, които в един момент се приемат, даже и предложения, които са направени страна на Гърция, приети са от Македония, след това отново са оспорени. Ако вървим на варианта за това, че опозицията в Гърция не е съгласна с дадено име, в такъв случай според мене никога няма да бъде намерено единно решение на въпроса.


Цялото интервю със Стефан Шивачев е в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00