Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция и Германия са най- влиятелни в ОСП

Светла Бъчварова
Снимка: БГНЕС

Предстои приемането на правната рамка на Общата селскостопанска политика на ЕС за новия програмен период.  Мнозина са скептични обаче, че това може да се случи до май следващата година, каза за Радио Пловдив проф. Светла Бъчварова, заместник-председател на парламентарната комисия по земеделие.

По думите и със сигурност се знае, че за България средствата за директни плащания ще бъдат намалени с един процент, а за проекти по Програмата за развитие на селските райони- с 10%. Новите правила предвиждат държавата да допълва втория стълб със собствени средства, както и да прехвърля пари от първия към втория стълб и да ги насочва към сектори, които смята за приоритетни за подпомагане. За да се случи това, всяка страна трябва да направи стратегическа рамка за развитие на отрасъла. Тази рамка след това трябва да бъде одобрена от Европейската комисия. 

Германия и Франция обаче са с особено становище за това всяка държава да има свобода по прехвърляне на средствата. Те искат Общата селскостопанска политика да е централизирана, както досега. А опитът ми показва, че когато тези две страни се обединят около едно искане, то обикновено се случва, коментира Светла Бъчварова.

Тя добави, че за страни като Белгия и Франция директните плащания съставляват 80 на сто от средствата по ОСП, тъй като за тях този тип подкрепа е предпочитан, докато за България и Румъния например, те са под 60 на сто.

Разговора на Иванка Петкова със Светла Бъчварова можете да чуете в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Идеалната температура за дълго шофиране в колата е около 22°

Автомобилният състезател Костадин Щерев ще ни преведе през опасностите на шофирането в горещините. "Не само жегите са проблем. Повечето коли имат климатици и когато направим рязка промяна в температурата, се получава понякога замайване и дискомфорт и това може да ни разсее от пътната обстановка", обясни той. Автомобилният състезател препоръча да..

публикувано на 10.07.24 в 08:50

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10