Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новото италианско правителство очаква одобрение и от долната камара на парламента

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Горната камара на италианския парламент гласува снощи доверие на премиера Джузепе Конте, а днес в 18.30 часа е вотът на доверие в Камарата на депутатите.

Със 171 гласа "за", 117 "против" и 25 "въздържали се" италианският Сенат гласува доверие на Джузепе Конте. Резултатът от вота е според очакванията - с гласовете на "Пет звезди" и "Лига". Двете партии се коалираха за създаването на кабинета. Към 167-те представители на тези партии се присъединиха няколко сенатори от смесената група и от избраните от Асоциацията на италианците в чужбина. По този начин кабинетът получи с 10 гласа в повече над необходимото мнозинство. Против гласуваха демократите и "Форца Италия", "Братя на Италия" се въздържаха.

Днес в Камарата на депутатите Джузепе Конте не би трябвало да има проблеми, тъй като двете формации в управляващата коалиция имат 30 депутати повече от необходимото мнозинство - 222-ма са на "Пет звезди", а на "Лига" - 124.

Програмата на правителството, която Конте представи пред парламента, определена от него като "проект за промяна на Италия", не допада на опозицията, която вижда в нея опасни средновековни и фашистки черти.

Пожизненият сенатор и бивш премиер Марио Монти предупреди, че Италия трябва да внимава, за да не бъде унижена от така наречената "Тройка" - Европейска комисия, Европейска централна банка и Международен валутен фонд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Премиерът на Италия Джузепе Конте преди вота на доверие за кабинета му в Сената

Италианският Сенат одобри новото правителство

Италианският Сенат гласува доверие на правителството на Джузепе Конте. Сред целите на новия кабинет, одобрен от президента Серджо Матерела миналия петък, Конте изтъкна ограничаването на имиграцията, промяна на икономическите отношения с Европейския..

публикувано на 06.06.18 в 01:33