Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УМБАЛ „Пловдив“ се разграбваше активно през последните години

И днес ще говорим за  нерадостното финансово състояние на МБАЛ „Пловдив“, която вчера получи извънредно средства от Министерството на здравеопазването, с които да плати част от задълженията си за електричество.

В началото на годината шефът на отделението по урология в болницата проф. Димитър Шишков каза, че болницата ще фалира до 2 месеца, защото няма да останат лекари и медицински сестри, които да работят в нея. Сега отново го търсим за диагноза на състоянието на болницата.

Де факто болницата е фалирала - след като има близо 18 милиона лева задължения, които няма как да бъдат изплатени, защото са трупани активно вероятно от последните управляващи на лечебното заведение. Това го знае Министерството, а също и ръководствата на водещите политически партии. Занесъл съм всички документи, които отразяват състоянието на болницата на здравния министър, запознал съм и г-жа Даниела Дариткова, г-жа Менда Стоянова и г-н Цветан Цветанов. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Димитър Шишков, началник на Клиниката по урология в УМБАЛ „Пловдив“ и бивш депутат от Реформаторския блок.

Той е категоричен, че през последните години лечебното заведение е разграбвано.

Болницата активно се разграбваше. В момента има опит да се спаси болницата с наличните средства. А наличните средства през  последните три години са по-малко с 4 милиона лева. А тези четири милиона са преразпределени към тези болници, които имат активен политически гръб в Пловдив – най-вече към частните болници. Как се определят тези неща? Само с политическо лоби. По никакъв друг начин. Има една проста тенденция – държавните болници да са във вечен дълг, а от другото място да се печели, категоричен е професор Шишков.

Той каза още, че не е против частната инициатива.

Ако трябва да сме честни – най-добър вариант е работещи места /като Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив", която е сред водещите в страната/ да имат право да се вземат под аренда, под наем. И тогава болницата ще може да печели от наема. Какво лошо има в приватизацията?, попита Димитър Шишков.

Топла връзка

Опитите да сменим предишния директор на Окръжна болница, който беше от БСП - бяха спрени от политик на ГЕРБ. Как се случва така, че пред нас се заявяват тежки обвинения от ГЕРБ към БСП и от БСП към ГЕРБ, а реално те управляват заедно. И реално не се позволява да се пипат хора -нито на БСП, нито на ГЕРБ, обясни началникът на Клиниката по урология в УМБАЛ „Пловдив“.

За сметка на пациентите

Знаете ли, че преди три месеца, когато предупредих, че УМБАЛ „Пловдив“ отива към фалит, пациентите си купуваха дори физиологичен серум? Всичко се купува от пациентите в момента, твърди професор Шишков.


Цялото интервю с професор Димитър Шишков можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53