Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нико Фрийд: Спорът за мигрантите между германските коалиционни партньори скоро пак ще се възпламени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последните три седмици показаха, че и Германия може да затъне в правителствена криза. Дни наред денонощно в Берлин и Мюнхен се провеждаха извънредни заседания, след като между консервативните партии коалиционни партньори ХДС и ХСС се разрази дълбок спор по миграционната политика, застигнал дори срещата на върха на ЕС в Брюксел. Председателят на баварския Християнсоциален съюз и федерален вътрешен министър Хорст Зеехофер настояваше категорично за едностранно връщане на мигранти с регистрация в друга страна от евросъюза още на германската граница. Срещу това, не по-малко категорично, се обяви канцлерът Ангела Меркел, председател на Християндемократичния съюз. Започна совалка за сключването на двустранни спогодби със съседните на Германия страни за приема на регистрирани там бежанци. Зеехофер заплаши с оставката си, но не трогна Меркел. След като дни наред се спекулираше с оттеглянето на Зеехофер и партията му от правителството като предвестник на края на мандата на канцлера, двете партии отново се споразумяха.

Германия няма едностранно да затваря границите си. Меркел трябва да сключи двустранни спогодби с Австрия, Унгария, Гърция и Италия. Съдбата на мигрантите ще се решава за 48 часа в трансферни центрове по сухопътната южна граница на Федералната република. Това договориха коалиционните партньори в Берлин. Компромисът дойде почти едновременно с поемането на председателството в Съвета на ЕС от страна на Австрия и канцлерът Себастиян Курц представи приоритетите си пред Европейския парламент. 

"Спорът за сега е разрешен. Сигурен съм обаче, че темата скоро отново ще се възпламени, защото баварският Християнсоциален съюз създаде суматохата заради предизборната кампания в Бавария, която вече започна. Не изключвам още преди 14-ти октомври, когато са изборите там, отново да говорим за миграцията", заяви пред "Хоризонт" политическият коментатор на вестник "Зюддойче цайтунг" Нико Фрийд. „Стигна се до едно сравнително сложно решение на един много малък проблем. Това е и причината да не разбираме, защо седмици наред се вдигаше толкова голяма врява“, допълни той.
Именно местните избори в Бавария тази есен бяха причината за офанзивата на Хорст Зеехофер. Като председател на ХСС неговият най-голям страх в момента е загубата на абсолютното мнозинство в парламента в Мюнхен. ХСС управлява в Бавария от създаването си след Втората световна война до сега с малки изключение самостоятелно. След очаквания слаб резултат на изборите през октомври Нико Фрийд е на мнение, че Зеехофер ще напусне и двата си поста - и на вътрешен министър, и на партиен лидер. "Хорст Зеехофер ще остане на поста си до изборите в Бавария. Християнсоциалният съюз няма да допусне нов скандал преди вота", аргументира се Фрийд. 

Зеехофер не само загуби в схватката си с Меркел, но се провали и в опита си да се договори със съседна Австрия за приемането на регистрирани там мигранти. Канцлерът Себастиян Курц, който във Виена управлява с крайната десница, отхвърли такова двустранно споразумение с Берлин. Така оста Мюнхен - Виена - Рим се пропука. А лошият вестоносец е Хорст Зеехофер.

"Не мисля, че баварците го упрекват, че не е постигнал исканото връщане на мигранти от границата, защото и баварците разбраха, че става дума за много малък, незначителен проблем. Става дума за връщането само на онези мигранти, които вече имат регистрация в друга страна от ЕС. Това на практика са между 5 и 8 души на ден. С толкова хора все ще се справим", коментира Фрийд и продължава: 

"Това, заради което баварците обаче ще Зеехофер накажат на изборите е поведението му по време на този спор. Защото Зеехофер си позволи изключително неуважително и дори грубо отношение към канцлера Меркел. Това е въпрос на възпитание. Дори и несъгласните с нейната политика отхвърлят такова обидно отношение."

Нико Фриид има предвид серията унизителни коментари, например този, че няма да позволи да бъде свален от Меркел, която дължи на него поста си. Или още по-унизителното му поведение на конгреса на партията в разгара на бежанската криза 2015 г., когато остро разкритикува отварянето на границите. Този радикален курс Зеехофер предприе заради опасността от крайната десница в лицето на „Алтернатива за Германия“, която открадна значителен брой гласове от ХСС на федералните избори миналата година. 

Според Нико Фрийд единственият победител в този спор е крайната десница в лицето на „Алтернатива за Германия“. "В момента социологическите проучвания показват, че "Алтернатива за Германия" ще бъде втора политическа сила в Бавария. Това ще е абсолютна катастрофа за провинцията, за демокрацията в Бавария и за Християнсоциалния съюз", изтъкна Фрийд.

"Християнсоциалният съюз иска „Алтернатива за Германия“ да изчезне от политическата сцена. Още Франц-Йозеф Щраус беше казал, че не може да има по-дясна партия от ХСС. Срещу „Алтернатива за Германия“ може да се действа по два начина - или се дистанцираш, или повтаряш посланията й с надеждата да си върнеш избирателите, които избягаха на парламентарните избори. ХСС избра втората опция и вече е наясно, че това не сработи. Нещо повече - „Алтернатива за Германия“ поздрави Зеехофер за искането му с пълното съзнание, че от това нищо няма да излезе. Затова единственият победител в този спор е „Алтернатива за Германия“, отбеляза анализаторът.

Четвъртото правителство на Ангела Меркел оцеля не на последно място и благодарение на разумната политика на третия партньор в кабинета - Социалдемократическата партия. Според Нико Фрийд, социалдемократите са постъпили "много умно" и са натрупали точки в своя полза:

"Първо, те не се намесиха в спора между двете посестрими партии. Направо не можеха да повярват на късмета си, че не те са в центъра на кавгите, както беше напоследък. И когато вече всички си мислеха, че горката Социалдемократическа партия ще трябва да носи на гърба си компромиса, който договори консервативният блок, социалдемократите представиха свой план, поставиха свои условия и спечелиха, защото уморените от спора Меркел - Зеехофер нямаха вече сили да се борят. Така че социалдемократите натрупаха доста точки в хода на този безсмислен спор. Но не бива да се залъгваме, че избирателите ще направят тази фина разлика. Избирателите - и те са прави за себе си - остават с впечатлението, че правителството в Берлин не се справя. Социалдемократите няма да усетят дивидентите от това си умно поведение, защото разочарованието у хората е насочено срещу цялото правителство."

Нико Фрийд е скептичен за поуките за Германия след правителствената криза и е категоричен, че коалицията е с много разклатени позиции, а резултатите от важния вот за местен парламент в провинциите Хесен и в Бавария ще доведат до тежки дискусии и в трите управляващи партии. "Винаги съм смятал, че голямата коалиция беше правилното решение, след като коалиционните преговори за „Ямайка“ се провалиха, но не мисля, че това правителство ще изкара целия си мандат", прогнозира нико Фрийд.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!