Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Клаус Бахман: Правовата държава в Полша не изчезва

Снимка: БГНЕС

Тази седмица влезе в сила поредна точка от спорната съдебна реформа в Полша и отново предизвика стотици поляци да излязат на улицата. Този път те се събраха пред сградата на Върховния съд във Варшава в подкрепа на председателката му Малгожата Герсдорф. Тя, както и близо две трети от съдиите във Върховния съд, е изпратена принудително в пенсия. Управляващите в Полша намалиха възрастовата граница за пенсиониране на върховни магистрати, заради което бяха обвинени, че искат да узурпират съдебната власт. Провежданата съдебна реформа доведе до наказателна процедура на Европейската комисия срещу Полша. 

Какво се крие зад този пореден ход на национал-консервативното правителство в Полша коментира в предаването "Събота 150" проф. Клаус Бахман от Варшавския университет. Той е категоричен, че правовата държава в Полша не изчезва. Според него целта не е да се подчини цялата съдебна система, а само онези съдилища, които имат пряко отношение към решенията на изпълнителната и законодателната власт:

"Така че не може да се каже, че правовата държава в Полша е на път напълно да изчезне. Тя изчезва там, където трябва да се прокарат политически решения, но в ежедневието на хората, в гражданското производство, правовата държава ще продължи да съществува, защото това не представлява интерес за управляващите."

"До голяма степен конфликтът между Полша и Европейската комисия се дължи на това, че правителството във Варшава подцени решителността на Брюксел да се намеси. Полското правителство не си даде сметка, че решенията, които взима, касаят и Европейския съюз. Управляващите в момента в Полша не познават добре ЕС. Тези, които в партията „Право и справедливост“ бяха компетентни по темата, напуснаха или бяха принудени да се оттеглят. Така че правителството смяташе, че съдебната реформа е суверенно национално право и никой няма право да се меси."

Влизането в сила на поредните промени, част от съдебната реформа в Полша, съвпадна с речта на полския министър-председател Матеуш Моравецки пред Европейския парламент в Страсбург, където той заяви, че всяка държава в ЕС има правото да изгради своята правна система според собствените си традиции. "Неговата обща формулировка е правилна. Проблемът е друг. Съдебната система действително е национално право и Унгария на практика направи същото, както и Полша, при това без особено голям протест от страна на ЕС, но в Унгария първо бе променена Конституцията, а в Полша на практика Конституцията се нарушава. И тук се намесва ЕС, който казва: „Нямаме нищо против да си гласувате Конституция, която на нас не ни харесва, но имаме много против, когато не спазвате собствените си закони“, коментира проф. Клаус Бахман.

"Има още нещо, което Моравецки, разбира се, не споменава, защото би подкопало тезата му. Става дума за това, че полските съдии са отговорни и за прилагането на европейското право в Полша. Така че в някакъв смисъл полските съдии са не само национални, а и европейски съдии. Нещо повече - полските съдебни решения важат в целия ЕС. Общият пазар предполага, че в целия ЕС важат еднакви юридически стандарти. Това е още един аргумент за намесата на ЕС в полската съдебна реформа", допълни преподавателят от Варшавския университет.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!