Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санкционират собствениците на опасни сгради в "Централен"

Над 50 са опасните сгради на територията на район „Централен“, две от тях са пред срутване.

Това заяви в интервю за Радио Пловдив Петър Петров, главен архитект на „Централен“. Издадени са предписания на собствениците на сгради. Ако не бъдат изпълнени, ще се налагат санкции.

Архитект Петров ще предложи на Общинския съвет да се приемат правила за възстановяване на автентичния вид на сградите, които са паметници на културата. Сред тях са създаване на общински фонд за подпомагане на собствениците, а също и специални изисквания при подмяна на дограмата.

Дограмата представлява между 20 и 50% от фасадата на сградата. По тази причина предлагам да се въведе изискване за точно копие на старата дограма, когато се налага нейната подмяна, обясни архитект Петров.

Той е категоричен, че през последните години се наблюдава епидемия от нерегламентирани намеси по фасадите на сградите на главната улица, които изцяло променят облика им. Само през последния месец са констатирани 4 нарушения. Собствениците ще бъдат санкционирани.

Според мен причините са няколко. На първо място - дългия срок на съгласуване и нежеланието да се изчака този срок. Втората причина – незнанието. Допускам, че част от хората не знаят, че в сгради, които не са паметници на културата – също трябва да бъде съгласувана проектна документация, ако има промени във фасадите, обясни Петров.

През септември стартира и масирана проверка за нерегламентираните намеси на сградите в централната градска част.

Архитект Петров коментира и изгорелите преди две години складове в Тютюневия град.

Основният конфликт там е между инвестиционните намерения и системата на опазване на културното наследство. Този проблем не е само там, а е в целия град, коментира Петър Петров.

Цялото интервю с архитект Петър Петров можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изход от кризата трябва да се търси във всички посоки

"Няма никакво значение кой е министър на вътрешните работи, ако той е излъчван от определени политически фигури или фигури, стоящи зад конкретни политици. Няма значение дали ще се казва Калин Стоянов или Стоян Калинов, а каква политика води. И ако този нов човек води старата политика да се толерират купувачи на гласове, мрежи, които контролират вот и..

публикувано на 26.08.24 в 11:30

Президентът одобри кабинета "Главчев 2", изборите ще са на 27.10.

Димитър Главчев предложи  директора на Националната полиция Атанас Илков за служебен министър на вътрешните работи .  Илков ще замени на поста Калин Стоянов. Втората промяна в състава на Министерски съвет с министър-председател Димитър Главчев е външният министър . За него Главчев предлага поста да поеме Иван Кондов . Президентът Румен Радев..

публикувано на 26.08.24 в 10:18

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06