Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов.

Като аргумент, той подчерта факта, че в т. 3 от Закона на предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище, "по всякакъв начин се забранява пряко, косвено популяризиране на идеи свързани със сексуална ориентация или определяне на полова идентичност различна от биологичната".

"Човек, който малко е учил биология и генетика,  би попитал коя е идентичността, различна от биологическата. Всички знаем, че освен  XX  и XY, понякога съществуват и други варианти, като например XXY - това, което още древните са наричали хермафродит и са го обожествявали, защото са го смятали за дете на  дете на Хермес и Афродита.  Това "биологично" ли е или "не е биологично, т.е можем ли да говорим за него или не трябва?! Пълна глупост".

Игов припомни, че още преди 20 години е написал Държавните стандарти за обучение по психолохия в средното училище, които за съжаление, психолозите не преподават, и че там има цяла тема "Психология на човешкия пол", в която се обяснява, че има четири нива на човешкия пол, на които се случват различни неща. Дори привличането на мъже от мъже и на жени от жени се появява не след раждането и не като резултат от идеология и пропаганда, а са свързани с хормонални и други различия, които карат хората да имат определени действия.

"И ако депутатите не знаят,  хомосексуално поведение съществува и при животните. Какво ще обясните на детето, че не можете да говорите за това, защото е забранено от училище ли?! Освен това  депутатите определиха пропагандата като "даване на информация". И ако ти дадеш вярната информация, тя попада под ударите на закона".

Игов бе категоричен, че Законът влияе много силно на децата. Една от най-съществените причини момчета на около 14 години да прибягват до суицидни действия е, че някои от тях започват да осъзнават своята полова идентичност и да разбират, че харесват повече момчета, отколкото момичета /това се случва при  окол 7% от мъжете и около 10% от жените/, "и ...ако родителите ти не могат да приемат това и да ти помогнат,  кой да свърши тази работа? Училището е създадено не само да обучава, но и да подпомага на децата."

По думите на психолога, България е на първо място по самоубийства при момчетата по данни на СЗО, като сред основните причини са агресията и тормозът в училище, както и тази, че децата се сблъскват със собствената си сексуалност, не могат да я приемат, търпят насмешки и посягат на живота си.

"Честно казано, вепутатите, които натиснаха копчетата, за да приемат този закон, нека погледнат ръцете си - по тях има кръв".

Заради стигмата на неразбирането, тези деца са принудени на живеят в среда, която не ги приема, включително и родителите. Много рядко те споделят усещанията си.

Игов е категоричен, че  ако всичко бъде поднесено по нормален начин, децата ще го разберат.

"Наблюденията ми показват, че хората стават по-репресивни, когато не са наясно със себе си. Законът е репресивен и дискриминативен и приет от хора, които не са наясно със собствената си сексуалност. Забележете, че за съжаление хората от Светия Синод още първите часове подкрепиха този закон с въодушевление. Трябва ли да казваме, че всички в Св.Синод имат монашески сан и да си помислим какво се случва в манастирите..." 

Психологът Иван Игов е убеден, че поправките в закона ще бъдат променени, защото противоречат на Европейската конвенция за правата, но изрази надежда, че ще бъде направено нужното за сексуалното образование в страната, защото в противен случай проблемите ще станат много повече и по-неразрешими.

Интервю - звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43
Милен Любенов

Загърбване на политическото его ще ни извади от кризата

Това, което наблюдаваме е демонстрация на определени политически фактори с голямо политическо его, което няма място в политиката. За да вървим напред като общество и държава  е време политиците да отстъпят от своето его. Това коментира политолога доц. Милен Любенов. Според него след протестите, които бяха организирани от служители на МВР и..

публикувано на 22.08.24 в 10:20

Майката на убития Митко призова за разкриване на истината в съда

За нов следствен експеримент настояват близките на убития Димитър Малинов от Цалапица преди днешното заседание по делото срещу Рангел Бизюрев.   Майката на Малинов - Атанаска Бакалова за пореден път призова истината да излезе наяве, като според нея не само Бизюрев е нанасял ударите по Митко: От очната ставка днес, която ще бъде направена, се..

публикувано на 22.08.24 в 09:50
Проф. Радостина Александрова

Оропуче не е нов вирус, хората да не се паникьосват

Промените в климата, обезлесяването на природата не остават без последствия за хората, независимо че здравните експерти отхвърлят пряката връзка между тях и здравето ни. След агресията на Ковид -19, сега СЗО предупреждава за активизиране на някои стари вируси, но се появяват и нови, за които не сме добре информирани. Каква опасност крие..

публикувано на 21.08.24 в 10:52

Гражданите гласуват за играчи срещу системата

"Няма опасност за държавността, защото дори и с конституционните промени няма вероятност страната да остане без действащо Правителство. Или ще продължи действието на Правителството на Димитър Главчев, или ще се намери процедура за избор на ново. Президентът обаче в тази ситуация умело демонстрира слабостите на промените в Конституцията и затова се се..

публикувано на 21.08.24 в 10:47