Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Веселин Герев за усмивките и депресиите на август

Психиатърът Д-р Веселин Герев коментира  колективния стрес след катастрофата край Своге и защо през най-предпочитания за почивка летен месец август, много хора чувстват дискомфорт, особено тези, които са в отпуск.

Д-р Герев каза, че трагедията с автобусната катастрофа край Своге, е повлияла на всички. 

Катастрофата край Своге ще се отрази трайно на психиката на целия български народ, защото това е една много голяма трагедия. Разбира се, всички ние ще продължим да скърбим месеци наред докато успеем да преодолеем този тежък психически шок, който идва в най-приятния месец на отпуските. Всеки от нас ще се опитва да си обясни как се е случила  тази трагедия, един вид на форма на психична защита, на отрицание и страх от това да не би и на нас самите в бъдеще да ни се случат такива неприятни моменти. Разбира се, такъв случай действа и подсъзнателно и по-скоро страхът действа в повечето случаи, защото всички ние сме хора динамични, всички сме в движение по шосетата на България и утре може на всеки от нас това да се случи. И когато човек тръгва на път или когато минава край мястото, където е имало пътно-транспортен инцидент винаги се задейства онази невидима психична лампичка на страха и на безпокойството и на съпреживяването, че това може да се случи и потърпевши може да сме и ние.

Най-често срещан в практиката е посттравматичният стрес. Той е описан за пръв път за войната във Виетнам, има все още няколко стотици живи участници в тези събития, които още преживяват ужаса на войната във Виетнам. Така че много от хората, които са били свидетели на тези събития, ще го преживяват с течение на времето. Разбира се, тогава когато мислите на тревога, на безпокойство станат толкова натрапливи, че човек не може да се освободи от тях и това пречи на неговото функциониране трябва разбира се да потърси и специализирана помощ при психиатър. В краен случай. Общо взето повечето хора са устойчиви психически и успяват да се справят с такива стресови ситуации сами.

За измъчващия мнозина отпускари въпрос, защо не се чувстват достатъчно отпочинали, д-р Герев поясни, че такава е психиката ни, в първите няколко дни на отпуската не можем да се отпуснем достатъчно и ни преследват проблемите от работния ни цикъл, а към края на отпуската и в първите дни от връщането на работа, отново са необходими няколко дни за връщане към обичания режим. 

Но, подчерта той, август наистина е много хубав месец. 

За усмивката на август – разбира се, колкото повече слънце има, толкова повече човек се чувства по-спокоен и по-щастлив и пожелавам на хората да се насладят на хубавото време и да го прекарат с приятни хора и да си доставят приятни емоции.

Цялото инетрвю с д-р Веселин Герев е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33