Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законите трябва да се спазват от всички и особено от политиците

Политиците трябва да са за пример и затова особено те трябва да спазват законите, за да дават пример на обикновените граждани, така политологът Иво Инджов коментира спора за министерските оставки и Указа на президента.  

 Лично аз очаквам министерските оставки да бъдат гласувани и съответно да бъдат избрани нови министри, още повече, че се появи информация в онлайн медиите, че министърът на вътрешните работи е изпратил писмо с мотивите за искания указ за освобождаване на главния секретар Маринов и съгласувателната процедура вече е задвижена. Такъв е законът, трябва да бъде спазен законът, макар че имаше мнение от авторитетни юристи, че не е необходимо, защото главният секретар има волеизлияние, че иска да напусне поста на главен секретар и че такова писмо би било необходимо само ако става въпрос за назначаването му, но като че ли по-тежащата гледна точка е, че действително е необходима такава съгласувателна процедура и в този случай.

В продължение на почти две седмици правителството очевидно е решило първоначално да заобиколи тази процедура – неправилна позиция, законите трябва да се спазват в България, това го каза много правилно президентът. А той пък от своя страна използва факта, че беше заобиколен при определяне на това кой ще води делегацията на България за Общото събрание на ООН и забави своята реакция, но той е в по-силна позиция, защото обяви, че иска да се спазва закона. Аз може би не се изразих добре – тази прословута съгласувателна процедура попадна във вихъра на новия скандал между президентството и правителството. Не, няма опит за конфронтация, просто президентът се възползва от създалата се ситуация, правото е на неговата страна, но то съвпадна с обструкциите на правителството кой да води делегацията. За първи път от 2010 г. ще се води от правителството и така се стигна до размяна на удари в публичното пространство.

Преди искането на Министерския съвет за издаването на указа трябва да има съгласувателно писмо.  Ако на политиците не им е необходима тази съгласувателна процедура могат да променят закона и там ясно да е записано, че не е необходима такава процедура. Но законите трябва да се спазват в България, защото политиците дават пример на обикновените граждани, а в България, знаете, че продължава да битува мнението, че  законът е врата в полето за много сфери на нашия обществено-политически, икономически и социален живот.

За българската делегация делегация за ООН,  която вместо от президента,както досега, ще се оглави от премиера,защото по думите му, трябва да представи отличното българско европредседателство:  : Европредседателството вече мина, то беше отчетено и няма какво тепърва да се представя. Ако съвпадаха двете неща -. Евро би председателството и Общото събрание на ООН би имало някаква логика. Но вече минаха няколко месеца, фанфарите отшумяха, сега какво тепърва да се представят постиженията и слабостите на европредседателството. Но вече минаха няколко месеца и се видя, че в България има сериозни проблеми – срив на Търговския регистър, непрекъснати катастрофи по пътищата, няма какво чак толкова да се хвали България.

Инджов определи Радев като единствената по-сериозна алтернатива на ГЕРБНяма размахване на ятагани, защото няма война, но са изострени отношенията по две основни причини. Първата е, все пак има обективни институционални противоречия, които избиват на повърхността и се материализират при сблъсъка на егото на определени политици. Втората е, че президентът Радев се позиционира като единствената сериозна алтернатива на ГЕРБ. Той върна много закони, наложи вето на много закони, изказва се по-категорично, не е съгласен с много от политиките, провеждани от управляващото мнозинство и той действително, без да бъде алтернатива на статуквото се превърна в алтернатива на управляващата партия ГЕРБ, много по-голяма алтернатива отколкото опозиционната БСП.  Може би това е изострената на моменти конфронтация между президента и правителството от ГЕРБ.

Ако БСП не влезе в ролята си не само на опозиция, но и на алтернатива на ГЕРБ,  ще се повтори това, което сочи последното социологическо проучване за нови парламентарни избори:  на първо място ГЕРБ следван от БСП, ДПС.  Но не виждам това да се случва. 

Инджов прогнозира, че вероятността за предсрочни избори е по-вероятна  за следващата година, но не изключи и  това да се случи  до края на тази година, но това е само един от възможните сценарии. 

Ццялото интервю с Иво Инджов е в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Биохраните влизат в менюто на детски и социални заведения

Биохраните от тази есен ще са задължителна част в менюто на училища, детски градини, здравни и социални заведения. Това  е регламентирано в Наредба за екологичните изисквания на продуктите, предмет на обществени поръчки на Министерство на околната среда и водите, съобщи за програма "Точно днес" Стоилко Апостолов, председател на фондация за..

публикувано на 27.08.24 в 10:23

Политиците да паднат на колене пред народа, за да гласува той

Вторият служебен кабинет на Димитър Главчев, който се очаква да положи клетва пред НС, и предстоящите избори на 27 октомври коментираме с изборния експерт проф. Михаил Константинов . Експертът каза, че започва подготовката за поредните предсрочни избори, където основна роля ще играят отново изборната администрация, Министерски съвет, като МВР има..

публикувано на 27.08.24 в 09:44
Къщата-музей на полк. Серафимов

Подменят ВиК мрежата в три села от община Брезово

Започна подмяната на част от водопроводната мрежа в Свежен, Розовец и Пъдарско в община Брезово. Жителите на трите села от години чакат да бъде решен въпросът с питейната вода. А едно от най-засегнатите от липсата на вода села е Зелениково. Тежка заради засушаването е ситуацията с безводието в селата до Средна гора  -Свежен, Зелениково,..

публикувано на 27.08.24 в 09:42

Изход от кризата трябва да се търси във всички посоки

"Няма никакво значение кой е министър на вътрешните работи, ако той е излъчван от определени политически фигури или фигури, стоящи зад конкретни политици. Няма значение дали ще се казва Калин Стоянов или Стоян Калинов, а каква политика води. И ако този нов човек води старата политика да се толерират купувачи на гласове, мрежи, които контролират вот и..

публикувано на 26.08.24 в 11:30

Президентът одобри кабинета "Главчев 2", изборите ще са на 27.10.

Димитър Главчев предложи  директора на Националната полиция Атанас Илков за служебен министър на вътрешните работи .  Илков ще замени на поста Калин Стоянов. Втората промяна в състава на Министерски съвет с министър-председател Димитър Главчев е външният министър . За него Главчев предлага поста да поеме Иван Кондов . Президентът Румен Радев..

публикувано на 26.08.24 в 10:18