Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентите не са единни за промените в здравния модел

| обновено на 25.09.18 в 15:35

На 26 септември в НДК ще се проведе Национална кръгла маса, посветена на бъдещето на здравеопазването. В дискусията ще участват представители на Министерски съвет, Народното събрание, държавни институции, съсловни организации, представители на държавните, общинските и частните болници, работодателски и синдикални организации, неправителствени организации и други. Във форума участие ще вземат и представители на Световната банка и Световната здравна организация.



На нея министър Кирил Ананиев ще представи вариантите за промени в здравно-осигурителния модел на страната, части от които изтекоха в медиите. 

Според едното предложение НЗОК ще финансира лечение на пациентите до 700 лв., а всичко нагоре ще се поема от застрахователни фондове. За целта специалистите предлагат въвеждане на задължителна месечна здравна застраховка от 12 лева, която също ще се разпределя на социален принцип като 8-процентната вноска. 

В тавана от 700 лева пациентите също ще имат съучастие. НЗОК ще покрива 85% от тази стойност,  а останалите 15% пациентите ще плащат кеш или чрез допълнително доброволно застраховане”. Другият вариант на министър Ананиев предвижда пълна демонополизация на НЗОК.

Пенка Георгиева, председател на сдружението Пациентски организации "Заедно с теб", подкрепя идеите на Здравното министерството, защото в  момента пациентите доплащали около 40 процента от джоба си /регламентирано и нереглементирано/. Идеята е тези плащания да бъдат намалени. Смятаме, че идеите на министъра са разумни за доплащане около 10 – 15 процента. Според нас това ще облекчи пациентите. Трябва да се обмисли контролът на средствата. Болниците се превърнаха в търговци на здраве. В търсене на оборот качеството на медицинската услуга падна. Назрял е моментът да се направи нов здравно-осигурителен модел. На много хора сегашното статукво им харесва, но на нас пациентите не ни харесва.

Според нея в България осигуряването трябва да бъде споделено като се изготви работещ модел за контрол.

Точно на обратното мнение е Иван Димитров - председател на Федерация "Български пациентски форум".

По думите му, МЗ и МФ трябва да направят така, че не българина да си плаща, а държавата да плаща целият процент за групите, които отговаря. Държавата от години краде от здравето на нацията. Държавата е най- некоректният платец. До момента не е ясно какво предлага министъра. Безумно е да се иска да плащат най- бедните. Никой застраховател няма сметка да застрахова болни хора, никъде в Европа не се застраховат хронично болни хора. Самите застрахователи твърдят, че с тях никой не е разговарял. Пациентите са много разтревожени, защото нямаме яснота какво ще се случва. Пускат се позивни през медиите и пациента започва да се тревожи.

Иван Димитров смята, че с годините държавата е овладяла обществената НЗОК.  Лека - полека държавата започна да казва как да се лекуват болните, как да се приемат пациентите. Намесите на държавата в здравеопазването вредят на пациентите. Моят лекар не ме лекува по добрата медицинска практика, а по административен начин, което нарушава конституционните ни права и добрите медицински практики.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35