Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загубата на езика води до слепота и ограничено мислене

В Европейския ден на езиците, обявен от Съвета на Европа с подкрепата на ЕС на 6 декември 2001 г. разговар с Румен Леонидов поет, писатели преводач , за това, как  идеята на този празник - запазване културното и езиково разнообразие на страните в ЕС , са развива днес ? 

Румен Леонидов: Езикът е един от определящите фактори за определянето на една нация, за начина на изразяване и за начина й на мислене, на общуване с други непознати полета и същества. Ако при комунизма имаше в нашето затворено общество руският беше единственият международен език, с който общувахме, пред английския свеждахме мълчаливо глава, макар че формално се изучаваше.  Сега френският не отстъпва, той е като втори официален език, не знам как е немският, неговото статукво, но една мощна държава, един много работлив, много всеотдаен на себе си и на Европа народ.

Какво правим с малките езици? Това е големият проблем и този празник е замислен, съчинен и създаден доста благородно, но ако се вгледаме в нашия език родния се оказва, че ние говорим един език, но не се разбираме, първо. Второ, обществото е разделено, грандиозни разлики има между думите, които използва речниковият състав една огромна маса част от него и по-образованите. Имам чувство, че някой път, живея тук в София близко до Женския пазар, който е за най-бедните покупатели на столицата, и когато се движа, виждам, че хората, които използват този език, почти нямат нищо общо с мен или с идеала ми за този език.

Хубаво е да се съхранят езиците, Европа да си уважава всички. И най-малкият език, и най-популярният имат различни богатства, но когато виждаш как се срива нацията ти в езиково отношение, не само езиково, и психологически, и битово, и по отношение на хигиената, и по отношения на поведението, културата на общуване  не можеш да бъде изцяло отдаден на един такъв международен празник.  Иначе да ви кажа,  ние сме един от най-богатите на диалекти език, изключително богатство имаме, на толкова малка територия, толкова много диалекти да имаме изумително е това.

Сегашните дотации, които някои от европейските държави отпускат, за да се отпеча белетристика и почти без поезия, на някои от малките държави, Леонидов определи като нещо безсмислено, а и никой не ги чете.

Въпросът ви е много интересен -  ако местата на доминиращите икономически страни бяха сменени дали техните езици ще бъдат определяни в литературното поле и в  общуването на езиците.

Един глобален език помага много повече в общуването на хората, но това е само на битово ниво,  като маймунско общуване, а да се твори на този език е много сложно. Но най-важното е човешкият език, това е желанието да общуваш, да уважаваш. 

Обедняваненто и загубата на езика, води до дивотия, до простотия, до слепота, до ограничено мислене.


Цялото интервю с Румен Леонидов е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56