Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пълна демонополизация на НЗОК е по-добрият вариант за реформа

Красимир Грудев, член на УС на Националното сдружение на частните болници и директор на МБАЛ „Тримонциум“.коментира за Радио Пловдив предложените 2 варианта за реформа в здравноостигурителния модел. 

С угорворката, че това са все още не са готови варианти, а  идеи и е възможно съчетаването им в трети вариант, който да обедини положителното на първите два, здравният мениджър обясни, че  от националното сдружение на частните болниза са за варианта, който предвижда пълна демонополизация на здравната каса. 

Според него, това ще постави здравното осигуряване и здравто застраховане на пазарни начала и ще помогне за свободния избор на пациентите и свободното договоряне на болници със съответните застрахователи.

Правя уговоргата, че аз лично се притеснявам от съчетаването на застрахповки и осигуровки, защото това са  различни модели и принципите на действия са различни.

Грудев припомни, че здравната реформа в САЩ на Обама бе отменена от съда с аргумента, че никой не може да задължи свободния американския гражданин да се застрахова принудително. 

Не, че това може да стане в България ,но има сериозна опасност да има  обструкции, че ще има задължителни застраховки. Формата не е толкова важна, важно е да влезнат повече пари, но срещу нещо, което може да се види и пипне от пациента и той да разбере за какво отиват парите му, коментира Грудев.

Грудев подчерта, че е добра идеята да има и индивидуални здравни партиди.  Той е категоричен, че е добре да бъде увеличена събираемостта на здравни вноски и да е ясно кой колко внася в обществения фонд. Към момента обаче, солидарният модел не е възможно да бъде заменен, с друг - като моделът в САЩ например.

Необходимо е да се създаде фонд за подпомагане на хората, които не могат да си плащат здравните вноски. Възможен вариант е и да има определена болница за такива пациенти, коментира здравният мениджър.

По думите му нерагламентираното доплащане в България е 48 %. 

 Най-голямото доплащане -70% средно става в аптеките, то не е нерегламентирано обаче. Просто  реимбурсацията от страна на здравната  каса е много малко. Над 2 милярда се плаща от пациентите за лекарства   у нас, а в други страни не е така. Големите пари са в лекарствата, разходите са големи и непрекъснато се увеличават. Не отричам, че има доплащане и при болничната и доболничанат помощ, но големите пари са при лекарствата, обясни Грудев.

Припомняме, че здравният министър Кирил Ананиев оповести вчера предложенията на ведомството за реформи в здравеопазването. Най-общо мерките предвиждат 2 варианта. Единият е гражданите да избират къде да внасят здравната си вноска –в НЗОК или в застрахователна компания, като целта е пълно демонополизиране на Касата. Вторият вариант е вноската да отива в НЗОК, както досега, но да има и задължителна здравна застраховка в размер на 12 лв. 

Цялото интервю с Красимир Грудев може да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

ГЕРБ трябва да предложи правителство и председател на НС

Правилният път е стабилно дясно проевропейско поведение, което да даде сигурност на нашето общество.  Предстои преодоляване не само на здравната криза, но и на икономическите последици от нея.  Това заяви пред Радио Пловдив  Дани Каназирева , досегашен пловдивски областен управител, вече депутат от ГЕРБ. Правителство на ГЕРБ Дясната коалиция..

публикувано на 12.04.21 в 17:31

ДБ няма да се коалира с кого да е

"Доволен съм от резултата на "Демократична България", тъй като се вижда, че с всеки следващ избор подкрепата към коалицията расте" това заяви в интервю за Радио Пловдив бившият директор на Математическата гимназия доц. д-р Ивайло Старибратов, избран за депутат от листата на коалиция "Демократична България".  Според Старибратов коалицията е..

публикувано на 12.04.21 в 16:01

Ако здравият разум не надделее, ни чака спирала от избори

ГЕРБ е победител за пети пореден път на изборите, заяви в първия си коментар след вота кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той обясни, че системата Хеър - Ниймайер е причината партията в града да получи 3, а не 4 мандата. Ако надделее здравият разум не би трябвало да има предсрочни избори, в противен случай влизаме в спирала от избори, смята..

обновено на 12.04.21 в 15:38

Новият парламент дава оптимизъм за съдебна реформа

Председателят на Адвокатския съвет в Пловдив Иван Демерджиев е кандидат за ръководител на Висшия адвокатски съвет /ВАС/. Той настоява за по- голяма ефективност на ВАС и за необходимостта от по- висока защита на правата на адвокатите. "Висшият адвокатски съвет в дейността си, особено през последните години, не е обществено ангажиран и не е..

публикувано на 12.04.21 в 15:38

Не осъзнаваме, че Ковид-19 не спазва медицинска логика

„Ситуацията с разпределението на ваксините може би е с една крачка по-добра от гледна точка на организацията от началото на март. Но въпросът е доколко това се отразява реално – по-скоро – не!“, коментира д-р Александър Калайджиев. Като аргумент, той уточни, че  въпреки създадения график и списък от РЗИ, според съответното..

публикувано на 12.04.21 в 12:06