Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искания за по-високи пенсии в Деня на възрастните хора

| обновено на 01.10.18 в 15:57
Снимка: Полина Тодорова

Поне двойно увеличение на пенсиите поискаха представители на третата възраст в София.

Международният ден на възрастните хора беше отбелязан в зала "Люмиер " на Националния дворец на културата. Главният секретар на Българската асоциация на пенсионерите Димитър Кисимов посочи, че вече 28 години възрастните хора очакват нещо твърде елементарно - осъвременяване на размера на всички пенсии с актуален среден осигурителен доход. Те искат още Закон за възрастните хора.

"Никога нямаше да се окажем на това дередже, на което сме в момента, ако имаше такъв закон", допълни Кисимов. Възрастните хора искат Обединени патриоти да си спазят предизборното обещание за минимална пенсия 300 лева.

"Направиха някаква договорка с другите, за да управляват заедно и оставиха минималната пенсия 207 лева", коментира Кисимов.

Пенсионерите в България живеят зле, казва Петър Иванов “ с ниски пенсии, с икономии и обидени“.

Той смята, че тези пенсионери, които са направили по време на социализма основния си осигурителен стаж, заслужават повишение на пенсиите автоматически с минимум 50 процента, за да влязат в пазарната икономика.

Според него падането на тавана на всички пенсии е редно, но понеже засяга 36 - 40 хиляди души, може да изчака, като първо се осъвременят всички пенсии и се увеличи минималната за осигурителен стаж и възраст.

Пенсионерите ще направят протест в цялата страна, ако исканията им не бъдат изпълнени. 

Заместник-министър Султанка Петрова честити празника и припомни, че 1 октомври е обявен за Международен ден на възрастните хора от ООН през 1990 година.

"Ние имаме желание да направим така, че възрастните хора да живеят спокойно и достойно в България", допълни Петрова. По думите й, цялото общество трябва да осъзнае, че възрастните хора не са бреме, а потенциал, който трябва да се използва, заради опита, заради желанието им да предават този опит на по-младите.

Петрова припомни, че за една година и половина правителството успя на два пъти да повиши минималната пенсия и изрази надежда отправените обещания към възрастните хора за по-висока минимална пенсия да се реализират, за да се осигурят достойни старини на хората.
 
Омбудсманът Мая Манолова каза, че отпадането на тавана на пенсиите само за новите пенсионери е откровена дискриминация, но драстична дискриминация е и неравенството на пенсиите до 2000 година и след 2000 година. Честното отношение е да кажем, че това трябва да бъде поправено и е необходимо преизчисляване на всички пенсии, каза Манолова:

“Минималните пенсии да достигнат линията на бедността, защото не е честно, човек който се е трудил през целия си живот, да живее с пари, които са под линията на бедност, да мизерства“.

Тя допълни, че следващата седмица ще има дискусия в институцията на омбудсмана по отношение на тавана на пенсиите и на минималните размери на пенсиите. Манолова припомни становището си, че през следващите години стремежът на властта трябва да е минималните пенсии да стигнат линията на бедността.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поздрави пенсионерите за празника, но изрази тревога, че те са с най-ниските доходи в страната. По думите на Нинова днес тя изпитва едновременно уважение към възрастните, заради труда, усилията и младостта, които са дали за България, но и тревога, че толкова голяма част от тях са под прага на бедността.

"Ще продължаваме да се борим за Закон за възрастните хора, както и за преизчисляване на всички стари пенсии", каза Нинова.

"Невъзможно е физически да оцелеят с 200 лева, особено при очаквания ценови шок и тези цени на лекарствата. В алтернативния проект на бюджет на БСП ще бъдат заложени тези увеличения", допълни тя пред журналисти.

Още по темата чуйте в репортажа на Евелина Стоянова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!