Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За България най-важно е понижаване на цената на газа

Проф. Нина Дюлгерова експерт по международни отношения коментира думите на руският президент  Путин, който  предупреди ЕС да не проявява слабост при решаването на газовите въпроси и  да не може да защити своето участие в проекта "Северен поток 2" както някога България в "Южен поток"."България под натиск отвън се отказа от този проект, сега те съжаляват, сега говорят за това да получат наш газ вече през "Турски поток". 

Проф. Нина Дюлгерова: Аз приемам изказването на руския президент Владимир Путин като едно политическо изказване.  Защото той, че намеси България, намеси,  но парадоксът е свързан с това, че той се обръща към Европейската комисия, а да не забравяме, че България е член на Европейския съюз и когато говорим за външен натиск бих казала и бих определила натиска както от Брюксел, така и от Вашингтон, така че България за пореден път през последните дни ще кажа, че вероятно е най-лоялният член на ЕС, защото тя повече се съобразява с външните интереси, даже натиск не съм сигурна, че е имало много силен, но винаги се съобразява с външните интереси и винаги забравя нейните национални интереси. 

А изказването на Владимир Путин може да бъде определено и като едно своеобразно напомняне съдбата на Северен поток-2 да не повтори съдбата на Южен поток. 

По отношение на Северен поток и на Южен поток продължавам да бъда оптимист и по едното, и  по другото, въпреки непрекъснато засилващия се американски натиск, даже в неделя излезе едно изявление на член на Държавня департамент, че с военни кораби щял да спира енергийните руски доставки към Близкия изток с идеята или война, или икономически санкции. И си зададох въпроса – накъде ще са икономическите санкции, при условие, че днес също излезе същия формат отправена критика и заплахи от страна на Вашингтон към Пекин, което означава, че когато коментираме днес и сега енергийната политика на Русия през призмата на думите на Владимир Путин и изказванията, и заплахите от Вашингтон са в един широк спектър Европа – Евразия, можем да ги приемем, първо, като конюнктура, второ, като засилваща се увереност, че Северен поток-2 ще бъде реализиран. 

Аз отивам по-далеч в своите прогнози Южен поток също ще намери своето място в енергийното ситуиране в Черно море, тъй като алтернатива няма. Когато се коментира от наши политици, Румен Радев каза така „Нямам нищо против, ние винаги сме готови за инициатива, енергийна диверсификация, но тук има само политически изказвания няма никакви финанси. Що се отнася до изказването на Бойко Борисов,  че България подкрепя южния газов коридор, задава се големият въпрос какво ще получим ние, като там всичко също е в бъдеще време, говоря за южния газов коридор, който е свързан с Трансатлантическия коридор, Бойко Борисов всъщност визира този коридор с идеята, че  ние също ще получим съответно газ. 

 Проблемът, който последните седмици се коментираше от различни анализатори и политици, нека да седнат  българските политици, защото в случая става въпрос за политическо поведение, да се реши въпросът с Газпром за намаляване цената на руския газ, при условие, че още от май се реши въпросът с Газпром и Европейския съд и там  се  постигна едно съгласие, където вече има политическа воля от Европа да се седне на масата на преговорите и да се постигне именно това най-важното за България решение за понижаване цените на газа.

Всяка енергийна диверсификация е истинският филтър за политическото ситуиране на всеки един международен правен субект. Това е филтърът на международните отношения и всеки политик, който излиза да говори, че няма натиск, тогава задавам въпроса – България трябва да е най-независимата държава на света, как са го решавали те сами при условие, че трябва да защитават национални интереси. Резултатът е абсолютен минус по отношение ситуирането на България към всяка една нова диверсификация, дали е газова, дали е петролна.

Още миналата година, когато американският президент дойде на срещата на Ге-20, преди това беше и в Полша, тогава се направи първата среща на държавни ръководители на тема „Инициативата на три морета” и там се коментираше, което го приемам от смешната страна, че това, което се предлага от САЩ изобщо не е възможно да се реализира, защото всичкото е пак в бъдеще време.  Да, те докараха един танкер с американски газ, но проблемът е, че Америка има газ, но за собствени нужди, парадоксът е, че тя купува руски газ и този руски газ смята да го прекарва насам, но също другият проблем е, че няма съответната инфраструктура. 

 Нека все пак да гледаме на нещата прагматично с ясното разбиране на процесите. Ако САЩ имаше възможност това да го реши,  нали разбирате, че нямаше да слушаме повече от десетилетие американски закани и фразата "засилва се европейската зависимост от руски газ  и нефт" вече така започва да се изтърква, че губи своята власт и сила, и вече може да се приеме като нещо, когато се повтаря много пъти -  принципа на Гьобелс се превръща в истина, или вторият принцип е никой на ми обръща внимание.

А Украйна е против всичко, което Русия прави. Северен поток-2 ще засили количеството газ  за Европа, заобикаляйки Украйна. По принцип в момента Украйна е в много висока степен на безсилие и страх, защото засега е ясно, че Украйна ще продължи да бъде газовата транзитна система от Русия през Украйна към Европа, но когато се засили количеството газ през Северен поток едно и две ще намалеят доставките тук, но те са достатъчни засега, за да могат да решават въпроса за Североизточна Европа. Проблемът е, че  при Турски поток, или Турски поток с разширение Южен поток се направи, дали ще има или няма да има съществуваща украинска газова система, няма никакво значение.

Аз съм склонна да приема, че когато руският президент намесва държавата ни в свои изказвания в общи линии не звучи не е зле, защото сега започват процеси, които извеждат България в нова ситуация, от която  може би ще спечелим пак, защото преди, когато той  каза  спираме Южен поток, за три години какво се случи – възобнови се АЕЦ Белене,  сега съм склонна да приема, че това, което казва е индикация, че вероятно ще се върви към Южен поток, но с голямата уговорка модифицирания вариант на Южен поток. 


Цялото интервю с проф. Нина Дюлгерова е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КТД за лекарите във всички болници е нонсенс

Колективен трудов договор за лекарите от всички болници е нонсенс. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Борислав Китов, член на УС на Регионалната колегия на БЛС в Пловдив. Той смята, че такъв документ, който да важи за всички болници, е допустим, но в частта за работните заплати на медицинските..

публикувано на 05.06.24 в 10:35

С обществен дебат ще тестват идеите за Братската могила

Широк обществен дебат за раширяване на функциите и социализирането на Братската могила ще бъде направен след като мемориалният комплекс бъде приведен в едно добро състояние. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм. „Братската могила е мемориален комплекс. Ние няма как да сменяме..

публикувано на 05.06.24 в 10:09

В здравеопазването никога не е имало такава несигурност

Колектгивният трудов договор не само в частта му "Заплати" е трудно изпълним, но той има още други неща, които сякаш останаха "зад кадър" и не са предмет на договаряне, защото не сме пристъпили към реално договаряне.  Депозираните от синдикатите предложения са смайващо завишени и трудноизпълними от всички , заяви пред Радио Пловдив..

публикувано на 04.06.24 в 16:29

Чистят Младежкия дом с химикали и пясъкоструйка

Три варианта за почистване на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик бяха обсъдени по време на днешната дискусия с участието на архитекти, строители, експерти и граждани, съобщи кметът на Пазарджик Петър Куленски . Първият , но най- скъп вариент е химичният, при който мраморът се запазва, но резултатът не е добър при почистването на варовика..

обновено на 04.06.24 в 16:27

Отново воден режим в Перущица

Перущица отново е на воден режим поради намален дебит в 1 от 2-та водоизточника, снабдяващи града. От ВиК – Пловдив, съобщават, че чешмите в ниската зона пресъхват от  17:30 ч. до 20:30 ч. и от 01:00 ч. до 05:00 ч.    От водното дружество уточняват, че въведеният режим ще търпи промяна в зависимост от дебита и нивото на водата в кладенеца..

обновено на 04.06.24 в 16:15