Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кьопави политици и журналисти - и обществото не е по-различно


Най-важното е да се следят фактите. Просто в момента ситуацията в страната е такава, че само фактите и то проверката им, може да даде реална картина. Интерпретациите им трябва да идват на следващ етап, каза  Паолина Паунова, автор на Дойче веле и Медиапул по повод коментарите за убийството на журналистката Виктория Маринова. 

Очаква се днес германският съд да реши дали ще  екстрадира по искане на България  задържания за убийството на журналистката  Северин Красимиров. Премиерът Борисов  събра в София дипломатическия корпус с  критика, че страната ни незаслужено е охулена, без да е поискана проверка на фактите по случая. Същият упрек получиха и журналистите.  

 Смятам, че министър председателят бърка употребата на думи в интернет и социалните мрежи със свобода на словото. Свобода на словото е жураналистите да работят спокойно и да не са притискани от корпоративни  интереси. Смятам, че в частните национални медии, това е по-скоро невъзможно. От тази гледна точка е  напълно очаквано  България да има имидж на държава, в която  би се случило убийство на журналист.  Ето защо и новината се рапространи и в западната преса и западните политици реагираха така остро. Те просто знаят какво се случва тук. И очакват да се случи нещо по-лошо.

Показването на мускули  е тук в София на  пресконференция. В Брюксел мисля, че ще бъде по-различно. 

Журналистката подчерта, че в случая е преувеличена  първоначално биографията на журналистката  от Русе със свързването на убийството с професията и така се стигна до тази вълна. Но в случая един от създателите на тази среда есамият премиер. Той може да се сърди само на себе си. 

Хората са изключително уморени да не получават качествена информация. И се чувстват излъгани от нас, журналистите. Колежка от Лондон дори написа "Дали пък не ни се искаше Виктория да е убита заради работата и?"- т.е. ние имаме такъв дефицит на честни журналисти, че някак си ни се искаше да имаме знаме. 

Институциите в България са толкова компрометирани. Те всеки път изнамират някой клошар, който да е подпалил склад, както в Пловдив Тютюневите складове,  институциите сами са се компрометирали и така девалвира доверието в цялата държава. Държавата в момента не е говота да генерира информация, на която гражданите да вярват. 

Журналистите имата своята вина на отговорност. И когато премълчават, и когато  преувеличват фактите, те не могат да са достоверен източник. Журналистите отдавна отказаха да са журанилисти. Те имат един единствен източник - Бойко Борисов. Ако забелязвате, разследвания в България почти няма. Анализите и коментари липсват от мейнстрийм медиите и  те се превръщат в една чистачка на удобни за властта тези. 

Кой е виновен ? -  Дали Борисов, т.е. неговия модел, за който  той носи отговорност,  произведе тази среда, или тази среда произведе този модел и това е нейният естествен разултат. 

Всички, и политици и журналисти, и доктори и архитекти, всички  сме представителна извадка на това общество. В този смисъл , когато са кьопави политиците и журналистите, едва ли обществото е кой знае колко по-различно. 

Интервюто с Полина Паунова е в звуковия файл. 

Още от категорията

Можеше да имаме 4-ма, а не 3-ма депутати от ГЕРБ в Пловдив

Противопоставянето от предизборната кампания свърши и е време всички заедно да работим за решаването на проблемите на Пловдив. Това заяви пред Радио Пловдив новоизбраният депутат от ГЕРБ и бивш кмет на града Иван Тотев.  Той коментира резултатите за партията в града, тъй като този мандат ГЕРБ ще имат 3-ма, а не 5-ма депутати от Пловдив.  "ГЕРБ е..

публикувано на 13.04.21 в 09:41

Хората не ни разпознаха като алтернатива на ГЕРБ

Новоизбраният депутат от БСП в Пловдив Иван Петков прогнозира в предаването "Точно днес", че е много вероятно скоро да се стигне до  предсрочни избори. "За кабинет на  ГЕРБ няма кой да гласува, за правителство на "Има такъв народ" – не е ясно какво ще прави партията, затова моето усещане е, че ще сте стигне до предсрочни избори", заяви той...

публикувано на 13.04.21 в 08:37

ГЕРБ трябва да предложи правителство и председател на НС

Правилният път е стабилно дясно проевропейско поведение, което да даде сигурност на нашето общество.  Предстои преодоляване не само на здравната криза, но и на икономическите последици от нея.  Това заяви пред Радио Пловдив  Дани Каназирева , досегашен пловдивски областен управител, вече депутат от ГЕРБ. Правителство на ГЕРБ Дясната коалиция..

публикувано на 12.04.21 в 17:31

ДБ няма да се коалира с кого да е

"Доволен съм от резултата на "Демократична България", тъй като се вижда, че с всеки следващ избор подкрепата към коалицията расте" това заяви в интервю за Радио Пловдив бившият директор на Математическата гимназия доц. д-р Ивайло Старибратов, избран за депутат от листата на коалиция "Демократична България".  Според Старибратов коалицията е..

публикувано на 12.04.21 в 16:01

Ако здравият разум не надделее, ни чака спирала от избори

ГЕРБ е победител за пети пореден път на изборите, заяви в първия си коментар след вота кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той обясни, че системата Хеър - Ниймайер е причината партията в града да получи 3, а не 4 мандата. Ако надделее здравият разум не би трябвало да има предсрочни избори, в противен случай влизаме в спирала от избори, смята..

обновено на 12.04.21 в 15:38