Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски депутати са поискали тълкуване дали процесът по Брекзит може да се отмени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Съда на Европейския съюз Кун Ленартс съобщи, че британски депутати са поискали тълкуване дали процесът по Брекзит може да се отмени.

„Получихме искане за предварително определение от касационния съд на Шотландия, на 4-ти октомври, в което ни се отправя въпросът дали прилагането на чл. 50-и за оттеглянето на Великобритания от ЕС може да се отмени. Този случай се зароди в шотландския съд. Жалбоподателите са депутати - в шотландския, британския и дори европейския парламент, но само британски депутати. И те казват: „За да упражняваме нашите прерогативи на депутати в случай на сценарий с постигнато споразумение или без него и за да знаем какъв избор имаме, трябва да знаем каква е правната рамка“. Ние ще приложим ускорената процедура, тъй като времето ни притиска и той ще трябва да се реши през следващите месеци.

„Занимаваме се също така с механизмите за уреждане на спорове между инвеститори, в т.ч. и новото поколение международни търговски споразумения. Например Белгия поиска наше тълкуване за съвместимостта на техните клаузи с договора за функционирането на Европейския съюз и хартата за основните човешки права. И трети пример за нашите съдебни решения в тази изключително политизирана обстановка, са всички случаи с върховенството на закона. Такъв е казусът със завеждането на делата на Европейската комисия срещу Полша и Унгария. Това са много важни случаи  от конституционна гледна точка вътре в Общността“, пояснява Кун Ленартс.

Запитан за европейската заповед за арест на бившия премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, издадена от Испания, която Белгия не изпълни, съдия Ленартс коментира, че въпросът е свързан повече с действия в криминалната сфера:

„Истина е, че европейската заповед за арест е законодателен акт на Европейския съюз, който се основава на сътрудничеството между съдебните системи на Общността - на страната-членка, която я издава и на тази, която я получава. А криминалните закони са изключително териториално базирани и  ограничени на територията на една страна-членка. В случая съдът на дадена държава е във взаимодействие със съда на друга. И когато една страна-членка иска някой да й бъде предаден, какъвто е случаят с Испания, то това е на базата на конкретни криминални прояви. Има такива, които са наказуеми навсякъде, като убийството, например. Но за всички други криминалният закон може да е специфичен. Страната, към която е отправена заповедта, също трябва да е инкриминирала въпросното деяние. Да кажем, че в една страна абортите са силно криминализирани и наказуеми, а в друга - не. Ясно е, че тази страна не може да изпълни искането, защото това ще означава да го признае като криминално деяние“.

Какво още каза съдия Ленартс по ключови дела, свързани с настоящата политическа ситуация, чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!