Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властта е алчна, но отговорни сме всички

Статистика и политика.  И за издръжливостта на  българския елекорат в предизборно време. Или още, защо тези, които управляват света,  не се опитват да променят  ситуации, които са застрашителни.

Социологът Мира Радева коментира аспекти от многопосочната тема. За последната публикация на Световния фонд за дивата природа, с унищожените от човека 60 процента от животинския свят на планетата,  демографската криза и  високата смъртност у нас, скандалът с арестите в Агенцията за българите в чужбина и чии са отговорностите. 

Мира Радева: Човекът е на върха на пирамидата – той е най-големият хищник, той е най-големият унищожител на земята и на природата. Понеже сме върховен хищник ние сме склонни да приемаме, че всичко, което правим е правилно, просто, защото сме доминантен тип. Истината е, че има два процеса, които са много важни в демографски план за цялото човечество. Вторият момент, не по-малко важен, е непрекъснато увеличаващата се продължителност на живота – знае се, че човекът като биологичен вид може да стигне 150 г. , което по ред причини не се достига, но трябва да си дадем сметка, че само в рамките на 20-ти век продължителността на живота на хората, особено в развитите, цивилизовани  страни, се увеличава двойно, което е страшно много и има една тенденция, която е абсолютно ясно, че ние хората ставаме все повече и живеем все по-дълго и в прекия смисъл на думата ние изяждаме планетата. Тази планета вече е тясна за нас. Има футуролози, които твърдят, че няма никакъв проблем с това интензивно човешко развитие, защото ще се преместим на други планети.  Може и така да е. Природата е постигнала своя връх.

Аз не мисля, че намаляващото население на България може да  бъде променено така както най-често се тълкува, с едва ли не стимулиране на семейства да раждат повече деца. Трябва да се разбира, че статистиката не лъже. Колкото по-богата е една държава, толкова  жените спират да раждат повече и това е характерно не само за България, това е характерно за целия развит свят. Деца се раждат в бедните държави, в най-бедните, които са базирани върху селскостопанското производство – там, където децата са пряка работна сила. В развития свят децата се превръщат в инвестиция – трябва не само да ги отгледаш до много късна възраст, но и да платиш образованието им до късна възраст и в този смисъл няма развита страна, която да има висока раждаемост. Това не са модерните страна, така че за каквито и заплати да се дадат, а то няма и кой да ги даде, самата икономика трябва да ги произведе тези заплати, това няма да повиши раждаемостта.

Случаят на България е комбинация на много демографски фактори и първият от тях е колективизацията, която става след 9 септември 1944 г.  и за съжаление в България не може да се  стигне до много висока раждаемост поради редица  демографски и социални процеси. Но това, което може да се направи, а аз го чух и от други колеги, е да се въведе Зелена карта за  България и да се започне внос на млада работна ръка, която е подходяща за нашите условия, която има нужните качества , което години наред го правят САЩ, а и Европа. 

Социологът смята, че овластените не се оттеглят от такива проблемни въпроси, според нея за това помагат и неправителствените и други граждански организации. 

Не трябва да считаме за отговорна властта и всички останали да седим и да чакаме. Всеки от нас е отговорен. Властта е алчна и прави нещата както  тя намира за нужно, но имаме неправителствени организации, имаме граждански организации и слава Богу те са все по-активни. Но в никакъв случай не смятам, че отговорността за човечеството лежи върху раменете на един човек или на група хора, тя лежи върху всички нас.

Що се отнася до издръжливостта на българския електорат в това предизборно време, като гледам ландшафта и всичко, което се случва, аз навързвам всички тези акции в определена посока и това са изборите догодина – имаме увеличен бюджет, увеличени пенсии, увеличена минимална заплата, а това служи за база на редица социални плащания и помощи, т. е. управляващите се готвят да раздадат доста повече пари отколкото всяка една година преди това, т. е. икономически искаме да покажем, че държавата върви на добре. От друга страна, има серия от знакови удари, включително сега и към агенцията – неща, които се знаят и  то години наред и изведнъж сега ги слагаме на масата, за да покажем колко сме правилни. 

Това е много ясно послание. Електоратът пак ще приеме всичко това като чиста монета, разбира се, че ще го приеме и основната причина  е, че няма политическо предприемачество. 


Цялото интервю с Мира Радева е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Украйна има право на ядрено оръжие за защита

Украйна или ще стане член на НАТО или ще създаде ядрено оръжие – това заяви президентът В. Зеленски в Брюксел след заседанието на Европейския съвет в което той участва. Там Зеленски представи плана си за победа във войната с Русия. Има ли наистина бившата съветска република страната такава възможност? Да, може да го стори, тъй..

публикувано на 18.10.24 в 17:17
Първан Симеонов

Притеснявам се дали хората ще отговарят честно на екзитпола

На тези избори много се притесняваме от това колко искрени ще бъдат анкетираните за екзитпола, както и дали системно няма да отказват респонденти от една и съща политическа сила. Подобно явление е изключително притеснително предвид напрегнатата ситуация в разделен политически сектор. Това коментира социологът Първан Симеонов от „Галъп..

публикувано на 18.10.24 в 16:41

Годните за пиене води у нас са под средното ниво в Европа

Две трети от водните ресурси в Европа са замърсени с химикали.  Само 37% от езерата и реките в Европа отговарят на критериите за добро екологично състояние. Това предупреждава  Европейската агенция за околната среда в доклад, публикуван тази седмица.  В доклада обаче не са анализирани данните за България , тъй като страната ни все още не е..

публикувано на 18.10.24 в 16:17

Открит навреме, ракът на гърдата не е присъда

За поредна година в месеца за борба с рака на гърдата Фондация „Грижа за живот България“ организира информационна кампания като темата на инициативата този път е не само битката със заболяването, но и духовно оцеляване, и физическо преодоляване на диагнозата.  В програма "Точно днес" п редседателя на организацията Ивелина Радева припомни, че целта..

публикувано на 18.10.24 в 09:59

Радиото са хората, но те не са финансово стимулирани

С три гласа "за" и два "против" Съветът за електронни медии избра днес за генерален директор на Българското национално радио Милен Митев. Той поема поста за втори мандат през следващите три години.  Радиото ще защитава журналистите си Радиото това са преди всичко хората . Те създават неговия облик и неговия дух. Затова едно от най -..

публикувано на 17.10.24 в 15:10