Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Капката цинизъм ни е необходима и означава собствено мнение

Като общество не бяхме подготвени за промени и тези промени освободиха демоните на демокрацията. След като отминаха най-големите кражби, сякаш нещата се утаиха, но явно – не са. Това, което предлага сега  министърът на образованието, явно е доста закъсняло, но по-добре късно, отколкото още по-късно. Проблемът обаче е не само концепцията да бъде приета, а как ще се прилага тя. Това коментира писателят Румен Леонидов по повод предлваганата от министъра на Образованието и науката нова стратегия за възпитание на учениците в утвърдени ценности.

Това, кой ще изработи конкретиката и как ще я приложи с децата, дали нашите учителки като личности  са достатъчно подготвени като педагози и съвременници да обяснят тези ценности? И в една по-спокойна среда, и в среда, в която обаче нищо няма да се промени по отношение на съдебната система, на здравеопазването, на образованието,  нищо няма да се промени по отношение на корупцията. Защото, докато има европейски помощи, ще има опити да се събори което и да е Правителство, за да се поемат тези помощи от иначе вече избеднелите и вече изгладнелите олигарси и т.н. бизнес-кръгове.

Задавам си въобще въпроса дали думата „ценности“ не е достатъчно девалвирала, за да се приеме и от малките. Възпитанието започва от семейството. За бащите имайките, а и  за дядовците вече, които живеем 30 г. в т.н. демокрация, моралът вече  е паднал много ниско. Не зная как тези родители – българи смятат, че училището е длъжно да ги направи морални и прекрасни. Без вероучение, без етика поне е невъзможно да се обясни на децатакакво е добро и зло и да проработи някаква морална единица. Днес моралните ценности са на нула. По-скоро всичко е зъб – за зъб.

Едно общество, в което няма възпитани хора, няма как да прогресира.

Какво става в България – ДПС иска да вземе властта. Бунтовете са добре организирани, явно някой много добре помага и това са разни мутри, ДПС, не е изключено и самите ГЕРБ да си участват тайно в протестите.  Това, което ДПС държат като икономика и техният виден  бизнесмен – като медии, не е достатъчно. Трябва да се изпъдят патриотите от правителството и на тяхно място да дойдат ДПС. Иначе – нови избори!

Корупцията е достигнала световни върхове. Дали формално Правителството ще падне и президентът Радев да направи правителство или властта ще се споразумее изборите да бъдат заедно европейските, този филм вече сме го гледали. Той ни е омръзнал, но понеже идват нови млади, „невъзпитани“ деца, те трябва  да се възпитат с антикултура.

Лъжата има две страни – единият, който лъже, а другият, който  вярва. Ние сме склонни да вярваме на всяка лъжа. Това също е социален опит - прекалената чистота води до инфантилност. Винаги трябва и една много малка капка цинизъм. Той се изразява в собствено мислене, анализ и подлагане на съмнение.

Сега ни показват морков и започваме да ръкопляскаме. Показват ни бич – ние започваме да треперим.

За съжаление обществото ни е много изостанало. Движим се някъде в края на 19-ти и началото на 20 в., без да имаме онова трудолюбие. Всички днес сме поразени от хаоса, който съществува вече 30 години. И не зная как учителите, които са морално покрусени и не вярват в промяната, ще възпитават децата. Дай Боже да не съм прав, защото промени трябва да има. Трябва да има една критично осъзната маса, а не хора, които не знаят защо са на улицата. Искат промяна - какава?! Не знаят, защото не познават нито правото, нито икономиката, а само се бунтуват. Това се нарича бунтофрения.

Чуйте цялото интервю от звуковия файл: 


Още от категорията

Отношенията между партиите са на ниво антикомуникация

„По-големият проблем  са липсата на политики и на визии, които ИТН демонстрира, защото всичко това, което те казват въобще няма нищо общо с политически приоритети, имат общо с конкретни политически действия, но това не може да се нарече политика“, заяви политологът Татяна Буруджиева в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Според нея..

обновено на 04.08.21 в 12:59
Д-р Десислава Кателиева

Време е да се затегнат мерките срещу ковид

На прага на четвъртата вълна от Ковид -19 какво се случва в Спешна помощ и ще гарантира ли справедливост новата методика за ковид бонусите .Защо Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ се разграничи от готвените протести след седмица? На тези въпроси за програма „Точно днес“ отговаря председателят на организацията д-р Десислава..

обновено на 04.08.21 в 12:59

Това, което се случва, не е промяна, а подмяна

Реди ли се политическият пъзел или се търсят все още парченца от него? Ще има ли правителство и каква подкрепа ще получи в пленарна зала? Какви са възможните  сценарии и каква прожекция ни очаква? Горещите въпроси коментираме с  режисьора и политик Евгений Михайлов.  Според него в тези времена и с тези сценаристи трудно се прави прогноза. "  Но,..

обновено на 04.08.21 в 12:57
Красимир Кумчев

Само 15 на сто от месото, плодовете и зеленчуците се произвеждат у нас

Земеделският производител Красимир Кумчев е партньор по проекта "Поземлени отношения и европейска политика: синергия и перспективи за българското земеделие" /ПОЗЕСИН/, който беше представен в столицата. Предмет на специален изследователски интерес е неговото предложение за изсветляване на производството в отрасъла с осигуряване на..

публикувано на 04.08.21 в 12:56

Над 6 хил. декара са засегнати от пожари в Пловдивска област

Над 6 хиляди и 500 декара площи са засегнати от пожари, бушували на територията на Пловдивска област през денонощието. Това съобщи в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Георги Мангараков. По думите му пожарите в понеделник и през изминалата нощ са били..

обновено на 03.08.21 в 12:29