Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производството на аквакултури страда от нелоялна конкуренция

Потреблението на риба и рибни продукти в страната е устойчиво. В последните години наблюдавахме един тренд на намаляване на консумацията на замразени продукти за сметка на пресните, което даде добър тласък на развитието на аквакултурата, заяви Валери Баронов - собственик на най-голямата  ферма за сладководно  рибовъдство на Балканите. 

Аквакултурата обаче си има структурни проблеми, които за съжаление, не са свързани с нашите усилия да развиваме бизнеса си, а с влиянието на субсидирания внос на турска аквакултура.  Европейската Комисия се опита да внесе колективни мерки през 2013 г. като наложи 6% мита, но субсидиите на турските производители, към което се прибави и обезценяването на турската лира, въздействат катастрофално на развитието на аквакултурата в Южна Европа.  За тази година основни потърпевши са производителите на ципура и лаврак, които продават на цена 1 евро под себестойността.

В момента, в който влязохме в ЕС, вече се намираме в условията на ограничен суверинитет – нашата държавна политика по отношение на митата и таксите  е политиката на ЕС. И лошото е, че европейската бюрокрация е твърде далече от нашите проблеми и в момента цената на политическото оцеляване на ЕС му пречи да взима решения в икономическата сфера, което влияе много лошо върху икономиката и конкурентноспособността. Към това трябва да добавим и структурните проблеми, които се генерират с отлива на човешки рисурси.

По думите на Баронов, нелоялната турска конкуренция е основният фактор, който задържа ниската цена на рибата.

На Балканите имаме цена, която остава непроменена през последните 20 години, докато в Полша производителите имат 30% по-висока цена на изхода на фабриките, а във Франция и  другите „бели“ страни тя достига и над 40-50%.

Ние внасяме фуражите от Италия, Германия, Полща, т.е. върху основния ресурс слагаме 8% транспортни разходи.  А новите регулации, които бяха приети във връзка с транспорта от ЕК, тепърва ще рефлектират в цената на транспорта и неговия дефицит. Вносът от Полша през лятото е огромен проблем.

Алтернативата, с която браншът може да отговори на структурните проблеми, които бизнесът генерира, е износът, заяви Баронов.

Естественият ни ход е да се опитаме да създадем дефицит на балканския пазар, с който по някакъв начин да се опитаме да регулираме цените и да компенсираме това задържане с износ.

По думите на Баронов, браншът оценява като слабо взаимодействието му с държавната администрация и по-специално – басейновите рибарници, които имат огромни проблеми с таксите, които им се налагат за ползване на водите.

Рибата на българския пазар е предостатъчна, подчерта още Валери Баронов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53