Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данните на прокуратурата за фалшивите ТЕЛК-ове са неверни

| обновено на 22.01.19 в 15:50

Хиляди фалшиви ТЕЛК-ове и милиони левове, потънали в пясъците заради изплатени фалшиви инвалидни пенсии - така вчера прокуратурата обобщи проверките си за издадените и получени фалшиви решения от ТЕЛК. Според председателя на Съюза на слепите Васил Долапчиев това е ПР-акция. 

Отдавна сме престанали да се изненадваме от действията на институциите. Системата на ТЕЛК работи отдавна, проблеми има, но акцията и резултатите от нея се преекспонират. Прокуратурата дава квалификации, на които няма право. Обемът на нарушенията не е този, който ни внушават.  Всеки може да отвори сайта на НОИ и да види т. нар. „черна тричленка“ от експерти, които на случаен принцип бият един печат върху телковите решения и ги атакуват в НЕЛК. 

Според цитираните от Долапчиев данни на година се издават между 35 000 и 40 0000 ТЕЛК-решения като броят на атакуваните е  между 6 и 7 хиляди от тях. Това означава, че се оспорват около 20 процента от решенията като само при процент - процент и половина от тях или намаляват степента на уврежданията, или отпадат като издадени. 

Така че, това което твърди прокуратурата е невярно.  Това се прави с цел обществото да бъде подготвено да приеме негативните последици от новата наредба за медицинска експертиза, която доведе до отнемането или намаляването на права на десетки хиляди българи. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53