Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата кампания „България дарява“ се провежда до 31 март

С идването на пролетта за първи път у нас стартира инициативата „България дарява“, която обединява каузи от цялата страна и различни сфери от живота. От 22 до 31 март, когато цяла България дарява, всеки може да избере и подкрепи каузата, в която вярва и към която е съпричастен, като дари за промяната, която иска да направи реалност.

„България дарява“ е първата по рода си общонационална инициатива, която популяризира и насърчава дарителството. Инициатори на „България дарява“ са 12 организации, които вярват, че всеки от нас може да допринесе за по-доброто развитие на нашето общество и средата, в която живеем: Български дарителски форум, Български център за нестопанско право, Уницеф и други.  Eлена Ганчева, един от инициаторите разказа, че са работили една година преди кампанията да стане факт през март 2019-та.

Инициативата дава равен шанс на малки и големи граждански организации от цялата страна да представят своя кауза на безплатната платформа bulgariadariava.bg. На нея са регистрирани 123 каузи. Те очакват щедростта и съпричастността на много хора от цяла България. Добрина Кисова от фондация "За Нашите деца" разказа за тяхната кауза, която има за цел да събере средства за помощ към родителите в нужда.

В дарителската инициатива са включени каузи, които търсят и намират решения, променят човешки съдби и средата, в която живеем, в следните направления: образование и таланти, деца и младежи в риск, възрастни хора, култура и изкуство, градска среда и местно развитие, социална подкрепа, спорт, технологии, човешки права, природа и околна среда. Пловдивските каузи са три. Лена Карналова от асоциация "Голям брат, голяма сестра" каза, че набират средства за менторската програма, която подпомага децата от институции от затворен тип в Пловдив. 

Другите каузи в Пловдив са : "Да подготвим децата за дигиталното бъдеще", на училищна Телерик академия, както "Мълчанието не е злато!" - за превенция на домашното насилие в училища от селски райони на област Пловдив, фондация "Джендър алтернативи".

Всеки, които влезе на bulgariadariava.bg и дари, ще допринесе за превръщането на България в едно по-добро място за живеене. 

Дарителството е акт на съпричастност и желание да промениш света около себе си заедно с хора, които споделят твоите ценности и визия за решаването на актуален обществен проблем, казват организаторите

За допълнителна информация можете да се свържете на адреса: dari@bulgariadariava.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29