Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Първата кампания „България дарява“ се провежда до 31 март

С идването на пролетта за първи път у нас стартира инициативата „България дарява“, която обединява каузи от цялата страна и различни сфери от живота. От 22 до 31 март, когато цяла България дарява, всеки може да избере и подкрепи каузата, в която вярва и към която е съпричастен, като дари за промяната, която иска да направи реалност.

„България дарява“ е първата по рода си общонационална инициатива, която популяризира и насърчава дарителството. Инициатори на „България дарява“ са 12 организации, които вярват, че всеки от нас може да допринесе за по-доброто развитие на нашето общество и средата, в която живеем: Български дарителски форум, Български център за нестопанско право, Уницеф и други.  Eлена Ганчева, един от инициаторите разказа, че са работили една година преди кампанията да стане факт през март 2019-та.

Инициативата дава равен шанс на малки и големи граждански организации от цялата страна да представят своя кауза на безплатната платформа bulgariadariava.bg. На нея са регистрирани 123 каузи. Те очакват щедростта и съпричастността на много хора от цяла България. Добрина Кисова от фондация "За Нашите деца" разказа за тяхната кауза, която има за цел да събере средства за помощ към родителите в нужда.

В дарителската инициатива са включени каузи, които търсят и намират решения, променят човешки съдби и средата, в която живеем, в следните направления: образование и таланти, деца и младежи в риск, възрастни хора, култура и изкуство, градска среда и местно развитие, социална подкрепа, спорт, технологии, човешки права, природа и околна среда. Пловдивските каузи са три. Лена Карналова от асоциация "Голям брат, голяма сестра" каза, че набират средства за менторската програма, която подпомага децата от институции от затворен тип в Пловдив. 

Другите каузи в Пловдив са : "Да подготвим децата за дигиталното бъдеще", на училищна Телерик академия, както "Мълчанието не е злато!" - за превенция на домашното насилие в училища от селски райони на област Пловдив, фондация "Джендър алтернативи".

Всеки, които влезе на bulgariadariava.bg и дари, ще допринесе за превръщането на България в едно по-добро място за живеене. 

Дарителството е акт на съпричастност и желание да промениш света около себе си заедно с хора, които споделят твоите ценности и визия за решаването на актуален обществен проблем, казват организаторите

За допълнителна информация можете да се свържете на адреса: dari@bulgariadariava.bg

Още от категорията

Ваксина срещу Ковид-19 е възможна в началото на 2021 г.

Русия регистрира първата в света ваксина срещу Ковид-19. В България  заразата продължава да шества победоносно, напук на приспаната ни бдителност и отчита нови заразени  в Пловдив сред администрацията и в Пазарджик - в Центъра за спешна медицинска помощ. Събеседник е  известният вирусолог акад. Ангел Гълъбов Академик Гълъбов коментира, че в..

публикувано на 13.08.20 в 11:48

Повече от половината българи не подкрепят протестите

Извънреден телефонен сондаж за електоралните нагласи на избирателите на   агенция „Барометър България“ показва, че 60.5% от българите не одобряват антиправителствените протести . Според проучването протестът събира подкрепа от 26.1% от анкетираните, а 13.4% не могат да преценят или не отговарят на въпроса.  В проучването на  „Барометър..

публикувано на 13.08.20 в 11:08

Играта с кворума дискредитира институцията Парламент

„Това, което виждаме като политическа обстановка и като парламентарни процедури, не е нещо, на което не сме ставали досега свидетели, независимо дали в мирни или в бурни политически времена.“ Това заяви политическият анализатор от Института за дясна политика Михаил Кръстев. Той подчерта, че това, което БСП е поискала,  е не просто..

публикувано на 13.08.20 в 10:52

С липсата на кворум ГЕРБ и ОП пазят Борисов от опозицията

„Управляващите бойкотират извънредното заседание на НС, защото само двама са  представителите на ГЕРБ досега. Явно е, че бойкотират заседанието и то няма да се състои, защото нещата в политиката са ясни“, заяви  депутатът от БСП  Манол Генов. По думите му, неосигуряването на кворум от депутатите на ГЕРБ и ПФ пазят  Борисов от срещи с..

публикувано на 13.08.20 в 10:21

Проучват насилието над ромски жени в пловдивски села

Нов проект, който ще изследва насилието и дискриминацията над ромските жени в общините Куклен, Перущица и Родопи стартира  социална фондация "Инди рома 97". Оттам ще работят заедно със социолозите от агенция „Неохрон“ и ще анкетират над 400 ромски жени в следващите седем месеца.  Паралелно ще се  обучат 60 момичета и жени от ромските квартали на..

публикувано на 12.08.20 в 13:23