Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дебатът за пакета “Мобилност” е дебат за управлението на ЕС


След снощното поредно гласуване в транспортната комисия на ЕП депутатът Петър Курумбашев не се ангажира с прогноза  как ще приключи окончателното гласуване. по думите му и българските евродепутати са направили всичко по силите си, за да го спрат. 

Не бива да сме нито раздавачи на надежди, нито да изпадаме в песимизъм.

Намалихме с цели 99 предложенията, които ще се гласуват вече не са 1224, а само 1125. Правилникът казва, че когато едно предложение получи повече от 1/3 от предложенията, то отново трябва да отиде в пленарна зала. 

Ние особено много държим да бъдат гласувани предложение по предложение в пленарна залата, за да се уважава върховенството на закона в Европейския парламент.

В крайна сметка този процес на защита на интересите на транспортния бранш е показателен. Той олицетворява разделението в съюза и задава въпроса що за решение за цялата общност е това, което ще вземе с няколко гласа повече.

Целият процес е пример и за това как и в следващия мандат българските представители в ЕП могат заедно да работят за каузи, които са важни за страната.


Още от категорията

ИТН да понесе политическата отговорност за нов кабинет

Изпращаме месец на промени, след вторите избори за годината, но без регистриран напредък за ново правителство. Изцяло новата ситуация в Народното събрание роди подозрения, обвинения и невъзможност за преговори. Коментар на политическите пререкания между партиите от политолога доц.  Иван Начев . Той каза, че все още не може да се каже със сигурност..

обновено на 30.07.21 в 11:14

Програма "Еразъм +" ще разполага с над 26 млрд. евро до 2027 г.

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов говорим по темата - проекти за образование на ЕС за периода 2021-2027 г. Той припомни, че програма "Еразъм+" за образованието, обучението, младежта и спорта е една от най-емблематичните в ЕС, най-рапознаваемата и най-известната.  "Едно от важните постижения, което успяхме да постигнем в Европарламента, в..

публикувано на 30.07.21 в 11:00

Жителите на Кръстевич излизат на протест срещу водния режим

В село Кръстевич има тежък режим на водата от началото на юли, като местните твърдят, че този проблем е от десетилетия насам. На среща при областния управител вчера инциативен комитет от селото, представители на ВиК и кметицата на Община Хисаря упяха да обсъдят идеите и желанията си за промяната на водния режим в селото.  Общо решение за..

публикувано на 30.07.21 в 10:30
Лъчезар Томов

Към 10 август ще очакваме над 400 нови заразени с Ковид-19

Ковид-19, Делта варианта, картината през август и прогнозата за септември, правим описанието заедно с математика и преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет  Лъчезар Томов . Той е от защитниците на ваксинациите и математическите му анализи са проверени, от началато на пандемията до днес.   "Делта вариантът на коронавируса..

публикувано на 30.07.21 в 10:15

Рестартирай Европа: Културните проекти на "Творческа Европа"

Програмата "Творческа Европа" подкрепя културния, творчески и аудиовизуален сектор в на Европейския съюз. Направленията "Култура" и "Медиа"  имат цел да засилят и насърчат засегнатото от пандемията артистичното и културно сътрудничество и иновациите, както и устойчивостта на  сектора.  1 милиард от бюджета от общо 2,5 милиарда евро до 2027-ма..

публикувано на 30.07.21 в 09:55